Няма връзка между мобилните телефони и рака на мозъка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 14:27 12640 2

Широко разпространено е опасението, че мобилните телефони могат да ни навредят. Сравнително наскоро, изследване на екип в Швеция отново заключи, че употребата на мобилни телефони и други безжични устройства увеличава риска от тумори, по-специално на глиом, вид злокачествен мозъчен тумор. Но въпреки тези изводи, връзката рак-телефон не може да се приеме без резерви. 

Донякъде разногласията относно изследванията за вредата на мобилните телефони е заради методологията, която използват.

Как се провежда едно подобно проучване: Взема се една група от хора без мобилни телефони, дава се на половината от тях мобилни телефони и се проследяват за 15 до 20 години, за да се види колко от тях ще развият мозъчни тумори.

Би трябвало да се вземе огромна извадка, защото мозъчните тумори не са много чести. Ако са регистрирани 50 000 души и се изследват в продължение на 10 години, може да се очакват само около 20 глиоми. Това е твърде малко, за да се открият разлики между отделните групи. А колкото по-голямо е изследването, толкова по-скъпо и по-трудно е, а има и още една почти непреодолима пречка, която го прави неосъществимо - най-вече, защото вече почти всеки има мобилен телефон.

Едно датско проучване е изследвало практически цялото население на Дания, защото една голяма извадка е наистина единственият начин да се открият ефекти. Използвани са административни данни, от телефонните  компании. Това проучване е установило, няма ефект върху мозъчните тумори от всякакъв тип.

Проучване на почти 1 милион жени във Великобритания е стигнал до същите заключения. Анкетираните жени са  последени в продължение на седем години. Изследователите не са установили никаква връзка с повечето ракови заболявания. 

Има един прост начин да разреши този спор. Ако има връзка между мобилните телефони и рака на мозъка, процентът на заболелите от мозъчен тумор би трябвало да са се увеличили драстично след въвеждането на мобилния телефон.

Едно проучване в САЩ, публикувано през 2012 г., показва тази възможност чрез сравняване на наблюдаваните темпове за заболяванията от глиома от две проучвания за периода от 1997 г. до 2008 г. Установено е, че процентите на мозъчен тумор са почти непроменени откакто са се появили мобилните телефони. Ако шведския изследователски екип е прав за размера на ефекта от мобилните телефони, количеството туморни заболявания биха били 40 на сто по-високи, отколкото са всъщност. Практически няма начин резултатите им да са верни.

Като цяло, тези резултати, както и не малко други са повече от достатъчно за да се заключи, че мобилните телефони не причиняват рак.

Повече може да разберете от образователното видео от Veritasium.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2015 в 18:01

Това, какво едно време и за съвсем други неща, е твърдял няма никакво отношение към въпроса. И нищо не доказва. Ако сте прочел, щяхте да видите доказателството. Щом при драстичното разпространение на мобилните телефони, няма скок в заболяванията на глиома. Корелацията е задължителна.

26.03 2015 в 17:15

Въпреки съмнения заглавието е крайно подвеждащо и манипулативно категорично, не се излагайте така.
След като самите случаи не са чести при това хората които използват мобилни телефони често живеят в стресова среда и без това, самото свързване отнема много пари и време, което при това няма да бъде финансирано от никого, понеже пречи на бизнеса.
Но това не значи, че връзка няма или туморите не се повлияват от прекомерна употреба или близост до мобилен телефон. това че някой не е открил нещо,не означава че въпросът е приключен,науката не работи така, а търси повече данни, докато не открие истинската причина.
Едно време така категорично твърдяли, че анилиновите бои и оловните манерки са напълно безвредни, азбестът е добър материал, а пушенето не само не вреди, ами прави хората дълголетници.
Имаше един хубав документален филм по НГ как цивилизовано са се моряли хората в цивилизованата викторианска епаха с модерни изобретения, които не познават добре.
Ако четете "Робинзон Крузо" пък най добре човек се лекува с щипка енфие и здрав джин.