3D-принтер печата разтопено стъкло (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 13:54 5688 0

Лабораторията по стъкло на Масачузетския технологичен институт (MIT Glass Lab) са разработили първата в света машина, която отпечатва предмети с произволна форма от оптично прозрачно стъкло.

Новата технология, наречена G3DP, ви позволява да настроите прозрачността и цвета на стъклото, способността му за отражение и пречупване. Всичко това отваря възможности за производство на напълно невероятни предмети, които не могат да се получат чрез конвенционални методи.

Фрагмент от ваза, отпечатанa със смяна на цвета на стъклото по време на печата

Първите прозрачни стъклени образци, получени в Месопотамия и Древен Египет, са от преди около 4500 години. Рецептите за производство и преработка на този уникален материал се съхранявали в строга тайна. Сега стъклените продукти могат да бъдат оформени чрез духане, леене, изпичане на отделните части и т.н. Физичните свойства на стъклото зависят до голяма степен от начина на производство, а в момента материалът има безброй нови приложения.

Платформата G3DP се базира на идеята за двойно нагревателна камера. Горната камара (“Kiln Cartridge” в схемата) действа като пещ с температура около 1040 ° C и може да поеме достатъчно материал за печат дори на архитектурни елементи. Разтопеният материал се насочва в топлоустойчива дюза, изработена от сплав от алуминиев и циркониев оксид и силициев диоксид. Долната камера е предназначена за изпичане.

Научната работа (PDF) с пълно описание на техническия процес ще бъде публикувана в септемврийския брой на 3D Printing and Additive Manufacturing (Vol. 2, Issue 3), а образци на 3D-печатани изделия от стъкло ще бъдат показани на изложба в Музея Смитсониън през 2016.

Процесът на печат

Готовите напечатани продукти

3D-стъклото в светлина

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !