Човекът-мравка победи Стивън Хокинг на квантов шах (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 15:00 9754 3

Актьорът Пол Ръд, който изигра ролята на Човека-мравка от едноименния филм, успя да победи на квантов шах известния физик Стивън Хокинг, съобщава The Verge.

Това се случва в кратък филм на име "Anyone Can Quantum", режисиран от Алекс Уинтър (Alex Winter).

Премиерата му беше преди дни и в него версия на актьора Киану Рийвс, която живее 700 години напред в бъдещето, изпраща имейл на Ръд. В съобщението Рийвс казва на Ръд, че трябва да се включи в събитието "One Entangled Evening" на Калифорнийския технологичен институт, като от това зависи бъдещето.

Единствената възможност на Ръд да получи пропуск за събитието е като предизвика Стивън Хокинг на бордовата игра.

Квантовият шах взима дъската и фигурите от обикновения шах и ги поставя в непредвидимата природа на квантовата механика. В тази игра има по-малко стратегия, отколкото вероятност: ако фигура може да съществува на две места едновременно, ти просто хвърляш зара, когато се опитваш да го вземеш. (Още по-точно казано, фигурата може да съществува на няколко места, докато различните й версии не бъдат принудени да се съединят.)

Различни версии на квантовия шах излизат от поне 2010 г., когато недипломиран студент по компютърни науки в Кралския универитет в Канада разработва играта по идеите на свой професор. Версията, разработена за Калифорнийския технологичен институт, скоро ще е достъпна за публично изтегляне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!