Facebook и Microsoft ще полагат съобщителен кабел под Атлантика

Проектът ще позволи пренос на данни със скорост до 160 терабайта в секунда

Александър Александров Последна промяна на 31 май 2016 в 16:22 3206 0

Кредит Facebook

Традиционно полагането на телекомуникационни кабели по дъното на морета и океани дълги години се извършваше от т.нар. „исторически“ оператори като например British Telecom и France Telecom или от компании като Cable & Wireless. По всичко личи, че софтуерните и онлайн корпорации вече надминават по влияние (и приходи) тези играчи и започват сами да изграждат нова съобщителна инфраструктура, за да си гарантират качествен достъп до услугите, които предлагат.

Две от най-големите технологични компании в момента – Facebook и Microsoft например съобщиха, че ще обединят усилия за да създадат нов оптичен кабел под Атлантическия океан. Проектът си нарича Marea и според представители на ИТ гигантите, ще има важно значение за отговаряне на нарастващите потребителски изисквания за високоскоростна свързаност.

Marea ще включва осем оптични чифта и ще предлага скорости, достигащи до 160 терабайта в секунда. Двете крайни точки на кабела ще са щата Вирджиния в САЩ и гр. Билбао в Испания.

„Днес наблюдаваме непрекъснато нарастване в търсенето на високоскоростна и надеждна връзка за „облачните“ услуги на Microsoft, включително Bing, Office 365, Skype, Xbox Live и Microsoft Azure” - се посочва в изявление на софтуерната компания до медиите.

Въпреки наличието на толкова много телеком кабели под Атлантика, това на практика ще е първият проект, който ще свърже САЩ с Югоизточна Европа. Освен това той ще е първият съобщителен кабел под Атлантическия океан, предоставящ толкова високи скорости.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !