Google ще прави изкуство с изкуствен интелект

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2016 в 13:35 8674 0

Картина на Дали, творчески трансформирана от DeepDream.

Google ще започне проект, в който изкуствен интелект ще създава изкуство. Проектът, наречен Magenta, стартира от 1 юни, бе обявено на годишния фестивал Moogfest за музика, изкуство и технологии, проведен от 12-22 май в Ашвил, Северна Каролина. 

Ако изкуственият интелект вече може да въплъщава в картини своите "мечтания", да прави видео в стила на известни художници, тогава защо да не започне да създава и истински произведения на изкуството? - си задава въпроса изданието Popular Science, което съобщи новината.

Дъглас Ек (Douglas Eck), изследовател от проекта Magenta, заявипо време на представянето на проекта на Moogfest, че групата първо ще разработи алгоритми, които могат да създават музика, а след това ще премине към видео и други визуални изкуства.

"Има няколко неща, които ме накараха да сформирам Magenta, и едно от тях е удивителният напредък в техниката в областта на творческото обучение. 

Ек заяви, че вдъхновението му за проекта е дошло от реализацията на проекта на Google DeepDream. Той показа, че учените могат да научат изкуствения интелект да възпроизвежда в визуална форма това, което възприема от дадени обекти.

Основно средство за изпълнение на проекта Magenta ще бъде платформа с отворен код за изследване на изкуствения интелект, наречена TensorFlow. Така всеки, който се интересува, ще може да вземе и да продължи по своя преценка разработката, започната от Google. На страницата на проекта на github.com в момента има само един ReadMe файл, но скоро ще се появят първите сорс файлове, обеща Ек. 

Ек също така спомена, че първият резултат ще бъде приложението "Magenta", в основата на което ще се демонстрират новите технологии за създаване на изкуство. Остава на потребителите да преценят дали произведенията на приложението имат художествена стойност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !