Microsoft продава телефоните с марка Nokia на Foxconn

Сделката е на стойност 350 млн. щ. долара и няма да включва бранда Lumia

Александър Александров Последна промяна на 20 май 2016 в 11:00 23451 0

Кредит Microsoft News Center

Nokia 230

Софтуерният гигант Microsoft, който придоби преди около две години подразделението за мобилни телефони на финландската Nokia, сега на свой ред го препродава на FIH Mobile. Дружеството – купувач е част от тайванския конгломерат Foxconn, известен с това, че сглобява много от най-популярните дигитални устройства, включително iPhone, iPad, iPod, Kindle, PlayStation 4, Xbox One и др.

Сделката е на стойност 350 млн. щ. долара и тя ще обхване правата върху мобилните от нисък клас с марка Nokia, софтуерни разработки за тях, както и редица договори за дистрибуцията им.

Не са обект на придобиването телефоните с марката Lumia, както и бизнеса на Microsoft с операционната система Windows Phone. Припомняме, че през годините компанията е пускала на пазара редица устройства с тази платформа, в партньорство с производители като Acer, HP, Alcatel и др.

В рамките на сделката 4500 служители на Microsoft ще преминат на работа във Foxconn, която се слави като компания с не особено добри условия на работа. За тайванския производител сделката е важна стъпка към превръщането му в компания, развиваща собствени брандове мобилни устройства.

Припомняме, че създадената през 1974 г. корпорация днес е най-големият производител на мобилни устройства в света, който обаче работи предимно като подизпълнител, създавайки смартфони под чужда марка. През годините компанията няколкократно е ставала обект на критики за начина, по който управлява служителите си като дори е имало случаи на самоубийства на нейни работници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !