Мобилно приложение ни учи как да дишаме, прогонвайки стреса

Дълбокото дишане е най-прекият път към успокоението

Катя Димитрова Последна промяна на 22 юни 2016 в 08:00 7084 1

Кредит http://www.livescience.com

Ново приложение за мобилни телефони, наречено “Breathe“, предоставя на потребителите серия от дихателни упражнения, които спомагат за намаляване на стреса. Разработката е на технологичния гигант Apple, съобщава Live Science.

Приложението предлага сесия с продължителност от 1 до 5 минути, през които се следи и сърдечния ритъм на потребителя.

Въпреки че някои експерти препоръчват дихателните упражнения да се практикуват поне по 20 минути всеки ден, дори и 5 минути са достатъчни, за да се почувства човек спокоен и освежен, категорична е Нанси Харадзук, директор на Медицинския университет във Вашингтон.

Много проучвания показват, че дълбокото дишане е най-прекият път за намаляване на тревожността, а оттам – и на пулса и кръвното налягане. Техниката за релаксация има за цел да проиводейства на нормалната реакция на организма към стреса, както и на хормоните в организма, виновни за паник атаките.

Освен това, чрез дълбокото дишане, кислородът в тялото се повишава, което спомага за подобряване на умствената концентрация, както и за освождането на ендорфин, известен още като „хормон на щастието“.

Изследванията сочат, че такава техника може да намали тревожността при хора, подложени на някои медицински процедури, като биопсия на гърдата или стоматологично лечение. Смята се още, това понижава и физическата болка и може да помогне и при явяване на изпит.

Приложението „Breathe” ще бъде на разположение през есента със следващия ъпдейт на операционната система на Apple Watch, наречен watchOS 3.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

22.06 2016 в 10:18

Всяко чудо за три дни. Колкото онези магнитни ли, какви бяха гривни решиха проблемите на повярвалите им :)

Но както добре знаем Apple-ските заклети последователи бурно аплодират всяко подобно приложение, така че няма опасност да остане неизползвано :)