Наградена снимка на лисици припомня за глобалното затопляне

Николай Големанов Последна промяна на 14 октомври 2015 в 12:40 5910 0

„Повест за две лисици“

Направена от аматьора Дон Гутоски, фотографията е запечатала момент, в който червена лисица влачи останките на своя арктическа братовчедка след смъртоносна схватка в национален парк в Канада.

„Това е най-добрата снимка, която съм правил през живота си“, казва Дон пред Би Би Си. „ Има симетрията на главите, на телата и опашките, даже на израженията.“

Служители в парка казват, че са забелязвали как по-едрите червени лисици ловуват арктически. На за първи път такъв конфликт е документиран на снимка.

Членката на журито на конкурса Кати Моран казва, че ужасът на сцената е изненадващо смекчен: „Не се възприема като нещо кърваво. Всъщност на пръв поглед е почти, като че ли червената лисица съблича зимното си палто“.

Кати, която е редактор в сп. „Нешънъл джиографик“, вижда във фотографията и силно послание за глобалните климатични промени, които са в ход. По-високите географски ширини бързо се затоплят, позволявайки на животни, които нормално не влизат в контакт, да навлизат в чужди територии.

„След като в арктическите и субарктическите райони става по-топло червената лисица може да се придвижи на север и при това все по-често ще виждаме този вид напрежение“, казва тя.

Дон Гутоски беше избран за Фотограф на годината на диви животни във вторник, на церемония в Лондонския природонаучен музей, който е организатор на конкурса. Наградите в 18 категории са определени след преглед на 42 000 фотографии, изпратени от около 100 страни. Те ще бъдат представени на изложба в музея в петък.

Втората по значение награда е за млад фотограф. Тази година я печели 14-годишният Онджей Пеланек от Чехия за снимката му на сражаващи се птици. Тя е направена в северна Норвегия.

„Сражаващи се птици“

В категория „Под водата“ победител е австралиецът Майкъл Оу, заснел пасаж сардини кръжащ край гигантския силует на син кит край Южна Африка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !