Новият исландски ветрогенератор IceWind ще може да устои и на бури

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 декември 2015 в 16:02 5988 0

В Исландия е създаден максимално здрав ветрогенератор с оригинална конструкция - нарича се Icewind CW1000 и работи ефективно дори в бурно време, съобщи сайтът Inhabitat.

В момента почти 100% в Исландия от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници. Въпреки това, вятърна енергия все още се използва в най-малко - това се дължи на изключително силните ветрове, заради които вятърните турбини се развалят. Скоростта на вятъра може да достигне до 65 км/час, а в бурно време скоростта може да нарастне до 180 км/час.

За да се реши този проблем, изобретателят Saethor Asgeirsson предлага да се използва изцяло нов тип вятърна турбина, която не само издържа на силни пориви на вятъра, но и ефективно ги превръща в енергия. Турбината Icewind CW1000 има широка основа и лопатки извити по специален начин. Благодарение на оригиналната конструкция притокът на въздух не може да завърти турбината твърде бързо и затова тя издържа дори по време на буря. Изобретателят смята, че турбината ще спечели популярност у отделни производители, тъй като Icewind CW1000 е предназначена най-вече за жилищни нужди. Компанията на Saethor Asgeirsson планира да започне продажба на турбините в рамките на следващите няколко месеца, а също да предложи продукта си и на международния пазар най-рано през 2016 г. В момента се търсят дистрибутори за Северна Америка и Европа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !