ООН прие резолюция за защита на човешките права в интернет

Поправките на Русия и Китай бяха отхвърлени като "разфокусиращи вниманието"

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2016 в 09:30 13188 0

Миналата седмица, на 27 юни ООН прие резолюция "за защита на човешките права в интернет". (The promotion, protection and enjoyment of human rights on the Internet).  

Според текста на документа, Общото събрание на ООН призова страните да преразгледат позицията си за кражбата на информация, четенето на кореспонденцията, събирането на лични данни и наблюдението на собствените си граждани. Заедно с това бе изразена загриженост, че съвременните технологии са широко използвани от терористични групи. Резолюцията осъжда всякакво блокиране и ограничаване на достъпа до Интернет. За борба с престъпността се предлага да се търсят алтернативи и взаимодействие на структурите, отговарящи за сигурността, с обществото.

Оказва се, че документът, приет от Общото събрание, е в противоречие с последните "антитерористични изменения"  Яровая-Озеров на руските закони

На 24-ти юни, 2016 Държавната Дума на Руската федерация напълно приет целият пакет от изменения, предложени от председателя на Комитета по сигурността на руската Дума, Ирина Яровая и ръководителя на Комитета на Съвета на федерацията по отбраната и сигурността Виктор Озеров. Според закона, всички интернет доставчици и оператори трябва да съхраняват кореспонденцията и разговорите на абонатите си за период една година (а сведенията за факта на сесията - до три години) и да ги предоставят при поискване от съответните органи.

Документи, подобни на пакета Яровая-Озеров, според становището на Общото събрание, пряко нарушават гражданските права и свободи на гражданите. 

За разлика от предишните резолюции, които бяха приети през 2012 г. и 2014 г., в сегашната версия на документа се обръща специално внимание на недопустимостта на цензурата в интернет във всичките й форми на фона на нарастващата тенденция на засилване на контрола над мрежата от правителствата на някои държави.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !