Оптичните кабели могат да предупреждават за земетресения

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2023 в 00:01 5487 0

кабел от оптични влакна

Кредит Pixabay

Изображение, показващо кабел от оптични влакна.

Системите за ранно предупреждение за земетресения (EEW) осигуряват време за предупреждение в рамките на няколко секунди до десетки секунди, преди да бъдат усетени потенциално разрушителни земни движения. Сеизмичните сензори трябва да се инсталират възможно най-близо до очаквания източник на земетресение, за да се постигне най-добро време за предупреждение. Обаче, макар че най-опасните земетресения се случват под водата, повечето сеизмологични станции са разположени на сушата и тези земетресения могат да останат незабелязани в продължение на няколко секунди.

Д-р Ицхак Лиор (Itzhak Lior) от Института по науки за Земята към Еврейския университет в Йерусалим публикува ново изследване в списание Nature's Scientific Reports, в което демонстрира, че оптичните комуникационни кабели могат да осигурят ранно предупреждение за опустошителни земетресения.

Всяка година по света се случват хиляди земетресения, повечето от които са незначителни и не причиняват щети. От друга страна, силните земетресения могат да причинят огромни щети и жертви. Докато настоящата технология за мониторинг на земетресения може да осигури ранно предупреждение за земетресения на сушата, земетресенията на морското дъно обикновено се откриват десетки секунди след началото им. Земетресенията в морето са най-мощните и разрушителни на Земята, а късното им откриване значително намалява времето за предупреждение и способността ни да се подготвим за тях.

"Земетресенията, които се случват под морското дъно или в райони без сензори, могат да бъдат открити със закъснение от съществуващите технологии, което възпрепятства подготовката. Напоследък набира скорост иновативен метод за наблюдение на земетресенията с помощта на оптични влакна, включително такива, които се използват в световен мащаб за интернет комуникация. В това проучване показахме, че оптичните влакна могат да се използват вместо традиционните сензори за осигуряване на ранно предупреждение, особено за земетресения, които се случват в морето", казва д-р Лиор

В проучването са разгледани земетресения, регистрирани от няколко оптични влакна, разположени на морското дъно край бреговете на Гърция, Франция и Чили. Чрез тях са определени интензивността и потенциалните щети на земетресенията, преди те да бъдат усетени на сушата.

Резултатите показват, че използването на съществуващата оптична инфраструктура може да опрости и ускори създаването и функционирането на системи за предупреждение за земетресения и да подобри времето за предупреждение.

"Оптичните влакна, включително влакната предоставени от корпоративните телекомуникационни компании, могат много бързо да определят интензивността на земетресенията и потенциала им за щети, като добавят критично важни секунди за предупреждение при разрушителни земетресения. Използването на комуникационни влакна от комерсиални компании е значително предимство за райони, изложени на риск от земетресения, като Чили, Япония, западното крайбрежие на Северна Америка и Израел", добавя д-р Лиор.

Справка: Lior, I., Rivet, etal. Magnitude estimation and ground motion prediction to harness fiber optic distributed acoustic sensing for early earthquake warning. Scientific Reports. DOI: doi.org/10.1038/s41598-023-27444-3

Източник: Optical fiber communication cables can warn against earthquakes, ТechЕxplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !