Пръстовите отпечатъци представляват риск за кражба на самоличността (видео)

Експерти предупреждават за опасност, ако биометричните скенери бъдат хакнати

Катя Димитрова Последна промяна на 01 август 2016 в 12:00 5109 0

Кредит www.dailymail.co.uk

От отключване на смартфона до сканиране на пръстовия отпечатък на летището – нашите физически качества или т.нар. биометрия се използва редовно, за да потвърдим самоличността си. Но експертите предупреждават, че ако бъдат хакнати биометричните системи, самоличността може да бъде открадната.

А за разлика от всяка друга парола, биометричните данни не биха могли да бъдат променени, споделя Daily Mail.

Огромно разнообразие от компании използват биометрични данни: от HSBC, която дава достъп до банковата сметка само с помощта на пръстови отпечатъци, до RightPatient, която позволява на медицинските съоръжения да извличат електронни здравни досиета на пациентите с едно сканиране. Този метод е предпочитан както заради евентуалното си високо ниво на сигурност, така и заради удобството.

Скорошно проучване показва, че 80% от потребителите във Великобритания предпочитат да използват биометрично удостоверяване вместо традиционните пароли. Освен това, 52 на сто от анкетираните заявяват, че ще изберат каквато и да е друга опция пред паролите.

Желанието обаче не превъзмогва проблема, че ако биометричните апарати бъдат атакувани от хакери, данните не могат да се заменят.

Марк Гудман (Marc Goodman), съветник на Интерпол и ФБР, заяви в интервю пред NBC News: „Винаги можете да получите нова кредитна карта. Винаги можете да създадете нова парола. Но не можете да получите нови пръсти.“

Докато повечето компании, които използват биометрични данни казват, че те ще криптира данните с оглед запазването им, там вече е имало случаи на мащабни хакове. Така например, през декември 2014 г., 22 милиона души са станали жертви на кражба от Службата за управление на персонала, включително лична информация и пръстови отпечатъци.

Една от тях е Ребека Балебако (Rebecca Balebako), която казва, че след като нейната информация е открадната, тя не може да я възстанови. Чрез нея, в риск са също данните на нейните съпруг и деца. Самата Балебако работи в сектора на сигурността, но добавя: "Аз съм изследовател на неприкосновеност на личния живот, а не знам какво да правя. Не мога да направя нищо, за да се защитя."

Марк Гудман добавя, че единственото нещо, което можем да направим, е да държим институциите и организациите отговорни за защитата на нашите лични данни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !