През 2018 г. Китай ще започне да преобразува ТЕЦ-овете си в АЕЦ

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 10:00 5340 0

Кредит Xinhua

Резервоар на ядрен реактор тип HTGR се инсталира в АЕЦ Huaneng Shidao Bay, провинция Източен Китай Шандонг, 20 март 2016 г. Резервоарът под налягане на първата четвърто поколение ядрена енергийна система на Китай е монтиран на място.

Неотдавна Китай оповести план за преобразуването на въглищните си електроцентрали в атомни, но със специален тип реактор. До 2018 година Китай има намерение да покаже прототип на новата станция, съобщи ЕxtremeТech.

Преобразуването на ТЕЦ-овете в АЕЦ ще позволи на страната да намали драстично количеството на изхвърляния въглероден диоксид в атмосферата. 

Китайците не реагират на предупрежденията на противниците на ядрената енергетика и имат твърдо намерение да реализират своя план. Проектът е представен от професор Жен Жу (Zhang Zuoyi) на конференция в областта на енергетиката. Ученият заяви, цитиран от Atomic Insights, че Китай постепенно ще се откаже от изгарянето на въглищата, ще премахне старото оборудване от ТЕЦ и ще го замени с ново. Новите АЕЦ ще бъдат оборудвани с високотемпературни с газово охлаждане ядрени реактори (High Temperature Gas Reactors - HTGRs). 

Не всички въглищни ТЕЦ-ове ще бъдат модернизирани, а само тези, които работят с много гореща пара. Само такива станции ще могат да издържат на обичайните за атомните реактори тип HTGR високи температури.

Германският THTR-300 - високотемпературен реактор с газово охлаждане.

Пилотният проект ще стартира през 2018 година и тогава китайците ще покажат прототип на новата станция. 

Учените са избрали определен тип реактори, при които ядреното гориво е разделено на малки топчета микро-гориво, вложени в сфера с размер на топка за тенис. Външните слоеве на сферата са от графит и керамика. Тези слоеве изпълняват ролята на забавители на неутрони. Като цяло, процесите, протичащи в такива системи, са подобни на процесите, протичащи в класическите реактори с горивни клетки.

Обвити в графит ядрени топки.

Стотици от тези топки се поставят в резервоар, където се пуска газ, в този случай газът е хелий. Този газ поглъща топлината, отделяна от топките и пренася топлината като топлоносител. Китайците използват традиционната схема, при която топлината се прехвърля в котел за затопляне на вода. И след това водната пара задвижва турбина. Като резултат механичната енергия се преобразува с помощта на генератор в електричество. Газът в този случай не пренася почти никакво радиационно замърсяване, което позволява да се говори за реакторите от този тип като относително "чисти". Освен това хелият при тези условия не се кондензира и не се изпарява, така че реакторите са защитени от експлозия много по-добре от тези, при които за топлоносител се използват други вещества.

Китайските специалисти твърдят, че реакторите, в които се използват радиоактивни топки са защитени от най-различни верижни аварии, които са довели до най-тежките ядрени аварии в историята. 

Това означава, че в случай на повреда няма нужда да правите нищо - целият смисъл на конструкцията е, че ако някой компонент да се провали, в най-лошия резултат ще бъде загуба на производство на електроенергия. Структурата на реактора и станцията от новия тип е проста, тук е наистина са малко вероятен произшествия с изтичане на радиация в резултат на авария.

Относителната цена на различни видове енергия в kW (в черно) и инсталираната мощност за всяка (в синьо). Източник: US EIA

Има недостатъци, разбира се. Горивните топки са скъпи за производство, дори по-скъпо от очакваното от екипа на проекта. А елементите а също скъпи - точно сега, цената е около 5000 долара на киловат инсталирана мощност или около 1.5 пъти повече слънчева енергия и над пет пъти по-скъпо от централите на природен газ. Но Китай има уникалното предимство, че има огромно количество подходящи реактори, които могат да се променят по този начин. Голяма част от прогнозираните икономии ще дойдат от масовото производство на части и особено горивни гранули, а екипът се надява, че така ще могат да свалят цената до около 2500$ на киловат, една цена сравнима с други форми на зелена енергия. 

Освен това, новите реактори ще послужат на китайското правителство едновременно за три отделни цели - производство на енергия, възможността за прилагане на международните стандарти за емисиите на замърсители в атмосферата и накрая, по-чист въздух. Точно сега ядрената е единствената технология, която може да осигури всички тези три ползи наведнъж. Проблемът тук са само разходите, но Китай вероятно ще може да ги реши.

Китай вече има сгъстен график за изграждане на тези инсталации.

Технологията на HTGRs е имала своите шансове за развитие в САЩ и Германия, които са осуетени от антиядрените настроения, въпреки изключителната безопасност на този тип реактори.

"И ако западните демокрации са все повече обект на капризите на обществеността, китайското правителство със сигурност е способно да придвижи напред един непопулярен план. Сега Китай има възможност да докаже на света, че атомните електроцентрали може да са безопасни, практични и високотехнологични" - заключава ЕxtremeТech.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !