Робот позволява на инвалидите отново да се движат из дома (видео)

Управляваната единствено със силата на мисълта машина позволява на обездвижените хора да са по-близо до семействата си

Наука OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 14:30 2252 0

Експериментален робот, изобретен от италиански и швейцарски изследователи, дава възможност на инвалидите само със силата на мисълта да се придвижват из апартамента си и да се виждат с други хора.

Въпросният робот всъщност представлява един лаптоп, закрепен за подвижна поставка и свързан с нея, разказва сайтът на Масачузетския технологичен интситут (MIT) Technology Review.

Изследователите са публикували своите резултати в последния брой на списанието Proceedings of the IEEE.

Обездвиженият човек може да вижда наоколо с помощта на уеб-камерата на лаптопа, както и да бъде виждан от другите чрез връзка по Skype.

Това, което обаче прави новата система уникална, е не просто това, че тя може да се управлява единствено с помощта на мозъка. В разработката е включен специален софтуер, благодарение на който на човек не му се налага толкова прецизно да обмисля накъде и как да придвижи машината.

Инвалидът е нужно само да помисли къде иска да отиде роботът и той сам ще прецени какъв е най-оптималния начин да достигне до желаната от човека точка и как да заобиколи евентуалните препятствия по пътя.

Софтуерът, който управлява машината, сам решава по какъв начин да промени траекторията ѝ на движение и с какво темпо да се движи до възложената цел. Роботът е оборудван с девет инфрачервени сензора, които да го предупреждават за препятствия.

Дистанционното за машината е просто една шапка, осеяна с електроди за електроенцефалограма. Те улавят електрическата активност на мозъка на човека, преобразуват я в код, разбираем за робота, и го изпращат към него. Всяко движение е отговор на дадена команда - напред, назад, наляво или надясно.

Начинът на управление с помощта единствено на мозъка и софтуерът, който се грижи за изглаждане на детайлите по придвижването, правят робота достатъчно лесен за употреба, така че да може да предложи на инвалидите повече независимост. Такова е и мнението на Робърт Лийб (Robert Leeb), учен от Швейцарския федерален институт по технологии в Лозана, който е работил по проекта.

"Представете си крайния потребител, легнал в леглото си вкъщи и свързан с необходимото оборудване, което поддържа живота му. С такъв робот за дистанционно присъствие, той ще може да участва отново в семейния живот", смята Лийб.

Разбира се, роботът в сегашния си вид може единствено да се движи и да снима, но един от ключовите проблеми пред подобни проекти - лесното и естествено управление, изглежда решен. Остава само да бъдат разработени по-привлекателни и по-важното - по-функционални роботи. Такива, които ще позволят на обездвижените хора да имат и ръце.

Подобен робот използва и разобличителят на следенето, провеждано от американската Агенция за национална сигурност, Едуард Сноудън. Той го използва, когато иска да говори пред публика, тъй като от съображения за сигурност не може да се появи лично. Въпросният робот обаче се управлява с помощта на компютърна клавиатура.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !