Ролс-Ройс: Ще има кораби без екипаж до 2020 г. (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2016 в 15:11 8702 4

Ако амбициозните планове на компанията Ролс-Ройс се сбъднат, първите полуавтономни с дистанционно управление кораби ще плават в океаните до края на това десетилетие, пише сайтът на компанията.

Подразделението на концерна, заето с разработването на технологията за дистанционно управление на водния транспорт са уверени, че този метод на управление и контрол ще намали значително експлоатационните разходи и кардинално ще промени цялия сектор на водния транспорт.

Ийро Линдборг (Iiro Lindborg), генерален мениджър на подразделението, разработващо проекта, заяви: "Ние живеем в постоянно променящия се свят, където безпилотни и дистанционно управлявани транспортни системи ще станат обща черта на човешкия живот. Те предлагат безпрецедентна гъвкавост и оперативна ефективност. Нашето изследване има за цел да се проучи човешкия фактор в участието в мониторинга и управлението на кораби от разстояние. То ще определи доколко екипажите на сушата могат да използват инструментите, за да получат реалистично усещане за това какво се случва в открито море."

Ще се използват интерактивни умни екрани, системи за разпознаване на глас, холограми и дронове за наблюдение какво се случва, както на борда, така и около кораба.

Според представители на Ролс-Ройс цялата необходима технология, която може да осигури автономна навигация, вече съществува. В преходния етап ще се изпълнява хибридна технология, съчетаваща самостоятелна система за контрол на корабите с елементи на дистанционно управление. Този подход ще позволи в близко бъдеще да се подготви един истински търговски продукт, след като се заобиколят редица законови ограничения и се отиде директно на пилотни тестове.

При първият тестов рейс корабът ще излезе в открито море с няколко членове на екипажа на борда. Ако тестът премине успешно, следващият рейс на кораба-робот ще бъде самостоятелен и управлението му ще се извършва в смесен режим, който комбинира автономна навигация и епизодични преходи към дистанционно управление.

Ориентацията в океана ще се осигури от система за проследяване, включително радар, лазери и софтуер-автопилот. Капитаните и навигаторите на брега ще могат да проследяват движението на кораба в реално време и да поемат контрола в случай на извънредна ситуация или когато е необходимо извършването на сложна маневра - при влизане в док и др.

Финландската компания Finferries вече е изразила желание да участва в проекта като партньор. Тя е готова да изпрати 67 метров ферибот в крайбрежните води на Финландия с множество малки острови. Това ще бъде добра проверка на технологията. Друг потенциален партньор на Ролс-Ройс може да стане ESL Shipping, специализиран в морски превоз на товари в басейна на Балтийско море.

От Ролс-Ройс са уверени, че предложените технологии в бъдеще ще решат проблема с недостига на квалифициран персонал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4

18.04 2016 в 20:25


Интересно, Ролс Ройс ли ще плати масрафа, когато някой хакер тресне танкер - робот, където са му платили от конкуренцията? Примерно.
Или ще започне атомна война, когато някой изпрати брандери срещу самолетоносач?

3

18.04 2016 в 19:23

На компютърните пирати ще им се отвори доста работа.

2

18.04 2016 в 18:44

Супер би било

1

18.04 2016 в 17:58

Недостиг на квалифициран персонал?? Не. По-скоро недостиг на роби, които да работят квалифициран труд за без пари