Руски овцевъди създадоха операционна система. Щяла да конкурира Windows

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2017 в 08:58 31390 4

Под заглавие "Мълчанието на агнетата" изданието "Лента.ру" публикува обширна статия за руската сензация - Всерусийският научно-изследователски институт по овцевъдство и козовъдство в Ставропол създаде операционна система - Ivan OS - с цел да измести Windows от Русия.

Всъщност операционната система е просто още една модификация на Linux, но за разработката й са похарчени 40 милиона рубли (1.3 милиона лева). Тя е създадена съгласно програмата на руското правителство за поетапен отказ от чуждестранен софтуер, подчертава RNBee.ru

"Радикално новата" руска OS се представи на широката общественост в рамките на Всерусийския форум "Седмица на иновациите", който се провежда от 22 до 27 май, съобщава беларуското IT издание "Компютърни новини".

Самите създатели на Ivan OS твърдят, че тяхното творение "ще конкурира американските софтуерни продукти на Microsoft".

Според обяснението на новоизлюпените конкуренти на Microsoft основната причина за създаването на операционната система е политиката за конфиденциалност на компанията.

"Малко хора знаят, но когато инсталирате Windows 10 в потребителското споразумение се предвижда условие, че всички ваши лични данни могат да се предават директно в Microsoft . Заради това нуждата от отечествена операционната система е актуална и спешна"- обяснява ръководителят​ на лабораторията по информационни технологии към института Денис Белов. 

Създателите на "убиеца на Windows" . Снимка: ВНИИОК

"Мечтаят ли козовъдите за електроовце"

Въпреки че "убиецът" на Windows, създаден зад стените на Научноизследователския институт за овце и кози, предизвиква "неистов смях, има и някои още по-интересни подробности", продължава Лента.ру. "Така разработчиците на "иновационната" модифицията на Linux без стеснение разказват, че са изразходвали за разработката пет години и 40 милиона рубли, а върху операционната система, както в най-добрите традиции на гаражните стартъпи като Apple, са се трудили само седем души".

Когато за 40-те милиона рубли научават всички, "демиурзите" на Ivan OS започваха да обясняват, че всъщност Ivan OS е предназначена за лична употреба и е инсталирана на почти всички компютри в техния институт.

По време на представенето, Белов заяви, че е необходимо на федерално ниво да се приеме закон, който да принуди чиновниците да закупуване само тези програми, които работят на Linux.

"Дали ще се сбъднат мечтите на козовъдите - времето ще покаже" - заключава Лента.ру.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

19.06 2017 в 15:47

Еми браво. Козите ще си имат своя операционна система.

Поздрав!

15914

1

поп Дръвчо

26.05 2017 в 14:04

Т.е. едни хора усвоили едни пари.