Когато 404 се превръща в 451º F

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 09:44 10249 1

Стремежът към контрол на интернет пространството в Русия достигна своя абсурд - Белоярският градски съд на Ханти-Мансийската автономна област забраниха страница 404, да, страницата, която съобщава грешката в интернет "страницата не е намерена".

За любопитния случай разказва, привеждайки доказателства блогърът Давид Номак

Какво се случва? 

Според руското законодателство всяко решение да се забрани някаква интернет страница на който и да е съд, и в най-затънтената провинция важи за цялата Руска федерация.  

Така и Белоярският съд, "за да подобри отчетността си" е копирал текста на решението на чеченски съд и забранява вече забранена статия.

Точният линк се повтаря в писмото 4 пъти най-малко:

И тъй като регулаторът Роскомнадзор изисква да се изтрие и блокира не линка, а съдържанието на страниците, според решението на Белоярският градски съд на Ханти-Мансийската автономна област, ще се наложи да се премахне и тази страница и милиардите други несъществуващи страници. 

"Защото има милиарди, всъщност количеството на несъществуващите страници в сайта "Луркоморье" клони към безкрайност, така на съдилищата и Роскомнадзор им е осигурена работа до топлинната смърт на Вселената" - пише разгневеният блогър.

Това не е първият път, когато се забраняват вече забранени страници - през юни Макушинският районен съд на Курганска област забрани вече забранената статия "Коктейл Молотов".

И още ещо любопитно - същият Чеченски съд през декември 2015 г. забрани Волтер, защото упоменатият линк: http://lurkmore.to/Карикатуры_на_Мухаммеда#1741 сочи точно към цитат на Волтер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!