Създадени са биоразградими компютърни чипове от дърво

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2015 в 12:02 5338 0

Кредит Yei Hwan Jung, Wisconsin Nano Engineering Device Laboratory

Компютърен чип от нанофибърна целулоза (CNF)

За да ограничат замърсяването на околната среда с продукти на електрониката, екип американски изследователи са стигнали до изненадващо решение: полупроводников чип направен почти изцяло от дърво.

Съвременната преносима електроника обикновено е изработена от невъзобновяеми, бионеразградими и потенциално токсични материали. Те се изхвърлят с обезпокоителни темпове от потребителите, втурнали се към следващото най-ново електронното устройство.

По-голямата част от съвременните безжични устройства използват галиев арсенид, а той е токсичен за околната среда, особено в големи количества.

Изследователският екип, ръководен от професор Джанкианг (Zhenqiang (Jack) Ma) от Университета на Уисконсин, Мадисън, заедно с учени от лабораторията FPL, описва новото устройство в доклад, публикуван на 26 май 2015 в списание Nature Communications.

Нововъведението се състои от замяната на подложката на компютърния чип с нанофибърна целулоза (CNF), гъвкав, биоразградим материал, направени от дърво.

"По-голямата част от материала в един чип е подложката. Ние използваме по-малко от няколко микрона за всичко останало", казва Ма. "Сега чиповете са толкова безопасни, че може да ги оставите в гората и гъбички ще ги разложат. Те са толкова безопасни, колкото тор."

"Ако се раздроби дърво до отделни влакна, най-честият продукт е хартия. Размерът на влакното е от порядъка на микрон", казва Цьонг Кай (Zhiyong Cai), ръководител на проекта за развитието на устойчиви наноматериали от 2009 г. - "Но какво ще стане, ако можем да намалим размера на частиците допълнително до нано ниво? В този мащаб може да се направи този материал, много здрава и прозрачна хартия - CNF."

"Дървото е естествен хигроскопичен материал и може да привлече влагата от въздуха и да се разшири, но с епоксидно покритие върху повърхността на CNF, ние постигнахме и гладка повърхност и бариера срещу влагата" казва Кай.

"Предимството на CNF пред другите полимери е, че това е материал на биологична основа, а повечето други полимери са на петролна основа. Биобазираните материали са устойчиви, биологично съвместими и биоразградими. И в сравнение с други полимери, CNF всъщност има относително нисък коефициент на топлинно разширение."

"Масовото производство на настоящите полупроводникови чипове е много евтино, но може да отнеме време за промишлеността да се адаптира към нашия проект", казва Джанкианг Ма. Но подобни материали са бъдещето на електрониката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !