Сингапур ще наказва със затвор за фалшиви новини

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 април 2019 в 00:00 3832 0

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг написа във The Washington Post, че правителствата трябва да създадат нови правила за интернет.

Два дни по-късно Сингапур представи в парламента законодателство, предназначено да контролира начина, по който сайтове като на Зукърбърг се справят с „фалшивите новини“ на техните платформи.

Ако бъде приет, законопроектът ще изисква сайтовете да поставят предупреждения или „поправки“ заедно с всякакви постове, съдържащи неверни твърдения, и да ги принудят да премахнат коментарите, които според властта в Сингапур са „против обществения интерес“.

Неспазването на закона за фалшивите новини може да доведе до глоби или до затвор - поразителна ескалация, макар и от малка страна, на обществени опасения относно онлайн дезинформацията.

Цензура

Сингапурският министър на законодателството К. Шанмугам твърди, че всякакви твърдения, че  законопроектът за фалшивите новини ще попречи на свободата на словото, са погрешни.

"Това законодателство се занимава с фалшиви изявления на факти", отбеляза той пред репортери в понеделник, съобщава Reuters. "Не се занимава с мнения, не се занимава с гледни точки".

Фил Робъртсън (Phil Robertson) заместник-директор на Human Rights Watch за Азия, не е съгласен с тази оценка.

"Този законопроект ще бъде катастрофа за човешките права, по-специално свободата на изразяване и свободата на медиите", заяви Робъртсън пред Reuters. "Определенията в закона са широки и слабо дефинирани, оставяйки максимална регулаторна преценка на правителствените служители, кои новини да се възприемат като "подвеждащи" или "фалшиви" и кои просто се противопоставят на предпочитания политически наратив в Сингапур."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !