След изстрелването на 3D-принтирана ракета в космоса, компанията ще прави още по-голяма ракета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2023 в 00:01 6477 0

Terran 1 се изстрелва в космоса.

Кредит Relativity Space

Terran 1 се изстрелва в космоса.

Relativity Space изстреля своята ракета Terran 1 по-рано тази година. Сега насочва усилията си към много по-голямата ракета Terran R, способна да изведе повече полезни товари в орбита.

Почти изцяло 3D отпечатана ракета, наречена Terran 1, бе изстреляна в космоса по-рано тази година, направена от най-големите метални 3D принтери в света.

Тя принадлежи на компания, наречена Relativity Space, която е превърнала 3D принтирането в ключова част от процеса на разработване и производство на ракети. Изпълнителният директор Тим Елис (Tim Ellis) заявява пред CNET, че Terran 1 е 85% 3D отпечатана, включително сложни части като двигателя.

Relativity Space създава най-големите метални 3D принтери в света за производството на своите ракети.Relativity Space създава най-големите метални 3D принтери в света за производството на своите ракети. Кредит: Relativity Space

Единствените части, които не са 3D отпечатани, са неща като електроника, батерии, гумени уплътненияя. Елис разказва, че 3D печатът е позволил на Relativity Space бързо да прави и проверява различни конструкции.

Кредит: Relativity Space

Изстрелването на Terran 1 успешно стигна до космоса, но не успя да стигне до орбита, тъй като втората степен не се запали.

Relativity Space насочва вниманието си към следващия си проект, Terran R, значително по-голяма ракета, способна да носи големи полезни товари в орбита, като например сателити.

Terran R е планиран да бъде изстрелян през 2026 г. Елис отбелязва, че крайната му цел е да помогне за създаването на база на Марс, проект, за който той вярва, че 3D принтирането може да изиграе важна роля за постигането му.

За да видите масивните метални 3D принтери на Relativity Space в действие и полета на Terran 1, вижте видеоклипа.

Кредит: Relativity Space

Източник: After Launching a 3D-Printed Rocket Into Space, This Company Is Going Bigger, CNET

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !