Тази сряда Япония активира "ледена стена" около Фукушима

Наука OFFNews Последна промяна на 04 април 2016 в 10:20 5997 1

Сред многото проблеми, свързани с премахването на последствията от аварията на японската атомна централа Фукушима, е и попадането на радиоактивни материали в подпочвените води. По този начин се разширява зоната на радиоактивното заразяване на околните местности и световния океан.

Японското правителство отдавна се опитва да намери решение на този проблем и буквално след дни ще заработи подземна ледена "стена", която ще изолира на подземно ниво станцията от останалия свят, спирайки разпространението на радиоактивни материали.

Терминът "ледена стена" повече подхожда на нещо, произтичащо от научната фантастика, но въпреки това тази технология вече отдавна се използва за предпазване на подземни тунели и мини от подземните води.

В Япония морска вода, охладена до -30°C ще преминава през система от тръбопроводи, разположени под земята на дълбочина до 30 метра. Ниската температура на преминаващата вода ще замрази почвата и по този начин ще се създаде водонепромукаема ледена бариера, която ще запечата четирите реактора на станцията. Общата дължина на тази подземна стена ще е 1500 метра.

Изследователи неотдавна откриха радиоактивни материали в морската вода, недалеч от станцията Фукушима. Това доказва, че изтичането на радиоактивни материали от разрушените реактори в околната среда продължава и днес. Работещите по отстраняването на последствията от аварията вече са изолирали тонове токсични води в специални резервоари, като тези води в бъдеще ще бъдат подложени на процедура по очистване. Около станцията обаче остават немалко области, където хората и дори роботите не могат да отидат, заради високото ниво на радиация. Очаква се новата ледена стена окончателно да блокира изтичането на радиоактивни материали от тези области.

Строителството на подземната ледена стена започна още през 2014 г. и към настоящия момент е приключило напълно. Правителството на Япония вече е дало зелена светлина на включването на съоръжението. Стартът му ще бъде тази сряда.

Стената ще бъде активирана на етапи, но най-голямата част, която представлява 95% от целия охлаждащ ресурс, ще бъде включена веднага.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.11 2016 в 18:56

Морската вода охладена до -30 градуса е твърда.