Този нов робот ходи точно като хората (видео)

Катя Димитрова Последна промяна на 19 юли 2016 в 13:00 2857 0

Учени от Вашингтон разработиха нов робот с човешки размери на ходилата, обути в маратонки, който имитира нашите движения при ходене. Това прави движението на робота по неравен терен по-лесно и по-енергийно ефективно.

Хуманоидният робот DURUS е проектиран съвместно със SRI International и Georgia Tech's Advanced Mechanical Bipedal Experimental Robotics (AMBER) Lab.

Роботите, които ходят на два крака, обикновено имат ходила, които са големи и плоски, за да се осигури по-стабилна платформа, обяснява Кристиан Хубики (Christian Hubicki) от Технологичния университет на Джорджия пред The economic times.

Но ако с огромни плоски стъпала андроидите се представят добре на бягаща пътека, на неравен терен в реалния свят придвижването може да се окаже трудна задача.

Изследователите изработват нов алгоритъм, който работи, за да запази изправената стойка на робота и да се движи напред. Те тестват DURUS с модифицирано аркообразно ходило.

Стъпалата са с приблизителен на нашите размер. За подобряване на движението, учените прибавили и чифт технологични „маратонки“.

Най-важното тук е, че новият алгоритъм може да има приложения и извън роботиката. Той може да се използва за подобряване на конструкцията на протези и екзоскелети за страдащи от инвалидизация хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !