Роботите могат да „лъжат“ при теста на Тюринг

Изпитването има някои фатални недостатъци

Катя Димитрова Последна промяна на 14 юли 2016 в 12:00 34158 0

Алън Тюринг

Кредит National Portrait Gallery, London

Тестът на Тюринг, предложен от британския математик Алън Тюринг през 1950 г. в статията му „Изчислителни машини и разум“ (Computing Machinery and Intelligence), за проверка дали компютърът има разум в човешкия смисъл на думата, може би има фатален недостатък, смятат изследователи.

Тюринг предложил тест, който да замени безсмисления според него въпрос „Може ли машината да мисли?“ с по-определен. Съвременната интерпретация на този тест изглежда по следния начин: Човек взаимодейства дистанционно с двама събеседници – компютър и човек; на основание на отговорите на въпросите, проверяващият е длъжен да определи с кого разговаря – с машина (изкуствен интелект/компютърна програма) или с жив човек; задачата на компютърната програма е да въведе човека в заблуда, карайки го по този начин да направи грешен избор.

До 2008 година няма информация някоя от съществуващите компютърни системи да е преминала теста.

Според учените, към този момент това изпитание не може да определи с точност дали едно човешко същество говори с друго такова или с робот. Това важни особено, ако обектът прецени да запази мълчание.

Макар да не е новина, че тестът на Тюринг има недостатъци, новото изследване подчертава колко ограничен е той за отговора на по-дълбоки въпроси за изкуствен интелект, заяви съавторът на проучването Кевин Уоруик (Kevin Warwick) от университета в Ковънтри, Англия, цитиран от Live Science.

По неговите думи, колкото повече и все по-интелигентни стават днешните машини, независимо дали могат да мислят точно като хора, толкова по-голяма става тяхната отговорност да представят високо ниво на интелигентност.

„Имате право да мълчите“

Уоруик организирал нови експерименти с компютри за 60-годишнината от смъртта на Тюринг заедно с колегата си Хума Ша (Huma Shah), също компютърен специалист от университета Ковънтри. По време на работата, те забелязали нещо изключително любопитно – някои от машините „избирали“ да запазят тишина.

По правилата на теста, ако специалистът не може окончателно да идентифицира машината, тя преминава теста. От друга страна това изглежда и доста несправедливо.

По-добри тестове

Резултатите сочат необходимостта от алтернатива на теста на Тюринг, казва Хектор Левескуе (Hector Levesque), почетен професор по компютърни науки в университета на Торонто, Канада. Той е разработил подобен такъв, наречен „Схема на Виноград“ (the Winograd schema), кръстен на учения Тери Виноград (Terry Winograd).

Тази схема предлага точни и ясни верни отговори. Изпитването измерва и творческите способности на роботи и машини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !