Uber помогна да се докаже, че Джуси Смолет фалшифицира престъпление от омраза

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 февруари 2019 в 00:01 3829 1

Кредит Uber

Данните на Uber помогнаха да се вкара в затвора актьора Джуси Смолет (Jussie Smollett).

В сряда полицията в Чикаго официално обвини Джуси Смолет, актьор, играещ роля в хитовия сериал на Fox  "Империя", заради подаване на фалшив сигнал в полицията за углавно престъпление.

На следващия ден Смолет се предаде на властите и те споделиха подробности за това как са разгадали случая.

И се оказва, че данните на Uber са изиграли съществена роля, подчертава Futurism.

Споделеното пътуване разкрива

Ако не сте наясно с този странен случай, около 2 часа сутринта на 29 януари, Смолет подава сигнал в полицията, в който твърди, че е жертва на отвратително престъпление от омраза.

Според Смоллет двама мъже го бият, поставят примка около врата му и изсипват върху него нещо подобно на белина, докато крещят расистки и хомофобски обиди на афроамериканския актьор, който е и открит гей.

От наблюденията, записани около времето и мястото на инцидента, властите научават, че двамата заподозрени нападатели са използвали Uber.

"Проследихме по данните на Uber и това бе уликата, от която имахме нужда, за да се идентифицират двете лица, представляващи интерес", отбеляза началникът на полицията в Чикаго Едуард Водницки (Wodnickiѝ по време на пресконференция в четвъртък, съобщава CNET.

След като получават имената на заподозрените, властите успяват да ги заведат на разпит. И така сглобяват това, което според тях е истинската история на случилото се на 29 януари. Смолет е наел мъжете, за да фалшифицират атаката.

Свързани престъпници

Смолет вече е освободен под гаранция и е невинен, докато не бъде доказано виновен в съда. Но вече се сблъска с негативната реакция на обществеността, известни личности и дори президентът Доналд Тръмп в резултат на обвиненията в сряда. А в петък "Империя" обяви плановете си да отреже всички сцени на неговия персонаж от останалите два епизода на текущия сезон.

Все пак тази странна поредица от събития представлява ярък пример за нарастващата роля на технологиите в правната система.

Делото срещу Смолет е основано на данни от Uber, текстови съобщения и кадри от наблюдението, и тъй като обществото става още по-свързано с технологиите в бъдеще, можем да очакваме, че нарушителите все по-трудно ще могат да се измъкват благодарение на дигиталните си отпечатъци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.02 2019 в 09:12

Като си тъп даже и Убер е срещу тебе.