Uber пуска транспортна услуга с лодки

За сега новата услуга ще работи само в Истанбул

Александър Александров Последна промяна на 06 юли 2015 в 17:31 6069 0

UberBoat

Кредит Uber

Компанията за споделени превози отново изненада обществеността

Броени дни след като таксиметровите шофьори в Париж организираха безредици, протестирайки срещу американската транспортна компания Uber и дори атакуваха някои нейни шофьори, изгаряйки колите им, от Uber отговориха с ... пускането на пътнически превози с моторници.

Новата услуга UberBoat за сега работи само в турския град Истанбул и вози местни жители и туристи между двата континента. Тя работи точно по същия начин, както и останалите услуги на американската компания – потребителите просто кликат няколко пъти на екрана на телефона си и си поръчват моторна лодка, която да ги транспортира през Босфора. За целта Uber използва лодки на местната компания Navette – Tezman Holding.

Пътуването струва около 19 щ. долара и може да превози едновременно до осем човека. Въпреки това цената все още е малко по-висока от местните обществени фериботи, които се движат по около 20 маршрута и предлагат пътуване за по-малко от долар. Можем само да се надяваме, че тази цена ще доведе до достатъчно диференцирана услуга, за да не ставаме свидетели в бъдеще и на морски боеве срещу американската компания.

За незапознатите, Uber е американски технологичен стартъп, започнал работа в Сан Франсиско като мобилно приложение за споделяне на превози. Постепенно компанията набира сериозно рисково финансиране (към момента тя се оценява на около 50 млрд. щ. долара) и започва дейност в редица страни по целия свят (включително и България), превръщайки се в своеобразен конкурент на таксиметровите услуги.

Това става причина редица транспортни и антимонополни регулатори да започват разследявания срещу нея, тъй като тя оперира без таксиметров лиценз, а таксиметровите шофьори повсеместно да организират протести. Въпреки това все повече клиенти предпочитат Uber, която успя да се позиционира като по-качествена алтернатива на такситата, чиито шофьори не мамят клиентите, не надписват сметки и никога не отказват курсовете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !