Учени: Зимните обувки са опасни (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 12:16 8763 1

Кредит UHN

Канадски изследователи в специално оборудвана лаборатория показаха, че повечето зимни ботуши не са подходящи за ходене по лед.

Това се съобщава от прессъобщението на уебсайта на здравната организация UHN, а резултатите от тестовете са публикувани тук.

Около 20 000 жители на Онтарио, провинция на Канада, всяка година попадат в травматологията заради инциденти, свързани с падане върху лед и сняг. Наскоро публикуван доклад на департамента по здравеопазването на Торонто (Toronto Public Health) съобщава, че голяма част от хората на възраст от 35 до 85 години като превантивна мярка избягват да излизат на улицата през зимата. Много често причината за падания, водещи до травми, са неподходящите за ходене по лед обувки. Затова сътрудниците на лаборатория iDAPT решават да съставят публичен рейтинг, който да помогне на хората да си изберат "безопасни" ботуши.

Затова канадските изследователи в контролирани условия проверяват доколко са подхосящи различните зимни ботуши за изкачване и спускане по хлъзгав лед. По време на "тест драйва" доброволец върви нагоре и надолу по стръмнина, чиято повърхност симулира лед. А учените наблюдават и записват максималния ъгъл на изкачване и спускане, който може да преодолее без хлъзгане. След това са проверяват  ботушите в условия на топящ се лед и съставят цялостна оценка по тристепенна скала с три "снежинки". 

Обувките получават една снежинка, ако може с тях безопасно да се ходи по наклон между 7 до 10 градуса. Две снежинки се дават за преодоляване на стръмнини с ъгъл 11 и 14 градуса, а три - за повече от 15º. Интересното е, че никои от 98-те чифта тествани обувки, включително произведени от Timberland и Caterpillar, не успяват да получат две снежинки. Освен това 89 въобще се провалят на проверката и не събират дори една точка. Най-добре са се представили обувките с подметки, изготовени по технологиите Green Diamond и Arctic Grip. Изследователите отбелязват, че рейтингът им се дължи на специалното покритие и формата на подметките, които осигуряват добро сцепление с топящ се лед.

iDAPT

В момента учените разработват и изпитват прототипи на обувки, които ще могат да получат две или три снежинки по създадената от тях скала. Но на пазара тези обувки ще излязат не по-рано от две години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!