Устройство, вдъхновено от "Междузвездни войни", извличащо вода от въздуха, помага на индийци по време на тежка суша

Индийци са проектирали устройство, което им помогна да се справят с недостига на вода

Ваня Милева Последна промяна на 29 май 2024 в 00:00 7500 0

Устройството на Uravu Labs

Кредит Uravu Labs / Pexels / Pixabay

Устройството на Uravu Labs.

Индийци са проектирали устройство, което им помогна да се справят с недостига на вода.

През 2016 г. тежка суша засяга индийския град Кожикод, известен още като Каликут. Там жителите, включително студентът Свапнил Шривастав, са разполагали с ограничено количество вода, само две кофи вода на ден и това кара Шривастав да се заеме с възможните решения на проблема.

"Вдъхновението дойде от "Междузвездни войни", където имаше устройство, извличащо вода от въздуха. Помислих си защо да не опитаме? Бе по-скоро проект са забава", споделя Шривастав.

Няколко години по-късно, през 2019 г., Шривастав, Говинда Баладжи и Венкатеш Раджа основават базирания в Бангалор стартъп Uravu Labs. Тяхната технология използва атмосферни водни генератори, които извличат влага от въздуха и съдържат течен десикант, за да извличат от въздуха вода.

Десикантите са материали, използвани за изсушаване на въздуха, независимо дали е за запазване на хранителни продукти или да предотвратяват увреждане от влага на електроника или лекарства. Десикантите абсорбират влагата във въздуха, за да поддържат среда без влага, което е от съществено значение за предотвратяване на щети, корозия, бактерии и растеж на мухъл.

Те загряват десиканта до 65 градуса по Целзий, използвайки слънчева енергия или друг възобновяем източник, за да освободят влагата, която впоследствие може да кондензира в питейната вода. Целият процес отнема приблизително 12 часа, казва Шривастав. В момента всяко устройство генерира около 2000 литра питейна вода. Въпреки че целта му е била да осигури питейна вода в райони с недостиг, Шривастав твърди, че това не е финансово изгодно.

Според изобретателя технологията все още изисква време, за да се мащабира и да стане по-достъпна или в противен случай ще е необходимо финансиране. За съжаление не успяват да намерят спонсор в Индия. В момента 40 клиенти в сектора на хотелиерството купуват вода от тях и тези клиенти я използват, за да доставят питейна вода на своите клиенти.

Шривастав добавя, че са експериментирали с КСО (корпоративна социална отговорност) и организации с нестопанска цел. Много фирми обаче избягват технологията, защото не вярват, че ще успее. По този начин групата решава да предлага водата само на онези, които желаят да им платят.

Недостигът на вода засяга целия свят. Това може да се случи по различни причини, включително изменение на климата, лошо експлоатация на източниците или прекомерна консумация.

Сушата, т.е. продължителната липса на валежи, е една от основните причини за недостига на вода.

Въпреки че валежите варират естествено през годината и в различните региони, повишаващите се глобални температури и изменението на климата променят моделите на валежите, които влияят върху разпределението и качеството на световните водни ресурси. Повишените температури карат почвената влага да се изпарява по-бързо, а честите и интензивни горещи вълни влошават условията на суша и водят до недостиг на вода.

Предишно проучване анализира голямо количество данни за секторното потребление на вода през последните 30 години на международно, национално и регионално ниво. Анализът показва, че през последните три десетилетия екстремните събития са оказали голямо влияние върху моделите на използване на вода. Независимо от това, специфичните последици варират значително според индустрията и региона в световен мащаб. Освен това, топлинните вълни и сушата имат по-голямо общо въздействие върху търсенето на вода, отколкото сушата сама по себе си.

Източник: 'Stars Wars' Inspired Device Converts Air to Water, Helps Indians During Severe Drought, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !