В Чили има толкова много енергия, че вече е безплатна

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2016 в 14:27 116497 3

Кредит Bloomberg

Цената на електроенергията в Чили спадна до нула и така се задържа 113 дни на това ниво, пише Bloomberg.

В тази страна има много слънчеви дни и фотоволтаиците произвеждат големи количества енергия. Толкова много, че няма какво да я правят и я предоставят на потребителите безплатно.

Това положение не е за първи път в тази страна. Миналата година имаше подобна ситуация, когато цените на енергията се задържава нулеви 192 дни. Тази година рекордът е счупен.

Това е добре за обикновените потребители и производителите в енергоемки отрасли е добре, но безплатната енергия има отрицателна страна.

Поддържането на енергийната инфраструктура все пак изисква средства, а енергийните компании, които в болшинството си са частни в Чили, не получават печалба.

Въпреки това в Чили различни фирми строят 29 соларни паркове, а други 15 са планирани. Изграждат се, защото се очаква икономическият растеж да продължи.

Но сега заради спада на ръста на световната икономика, и Чили не се нуждае от толкова енергия, колкото произвеждат електростанциите. Повечето от енергията в Чили се консумира от медодобивната индустрия на страната, но след като търсенето на мед спадна, вече не се консумира толкова енергия, отколкото преди.

Какво е положението в Европа? 

В Германия на потребителите на енергия в някои дни дори им се заплаща за използването на електроенергия. От 8 май, неделя, Германия счупи нов рекорд в производството на енергия от възобновяеми източници. Благодарение на слънчевото и ветровито време тогава общото производство на енергия от слънчева, вятърна, водна и био енергия е около 55 GW. Общо в страната са нужни 63 GW енергия. По този начин делът на възобновяемите източници става приблизително 87%. В продължение на няколко часа, цени станаха отрицателни, което означава, че се плаща на потребителите.

Но в Европа компаниите, произвеждащи енергия от възобновяеми източницилесно да се справят с такива цени, защото са субсидирани. Проблемът е, че често излишъкът от енергия няма как да се складира. Има твърде малко възможности за износ. Поради това, производителите са доволни да се отърват от излишната енергия дори с допълнителни разходи. 

По средни показатели слънчевата електроенергия е поевтиняла с 50% през последните 16 месеца.

Може би вече е време да се спре субсидирането на "зелената" енергия и да започне реалната конкуренция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

09.06 2016 в 12:14

О, да, безспорно подкрепям спирането на всякакви субсидии, особено в България. Отдавна са в позиция на самоиздръжка, стига да им бъде позволено. Именно тук мега яко дразни регулацията от страна на НЕК, при положение, че с цел привличане на зелени инвеститори така си сключиха договорите, че да избият за кратки срокове инвестициите, а впоследствие ги орязаха, като гракна народа, че скъпо се калкулира зелената енергия в крайните сметки на потребителя.
В резултат имаме огромни потенциални мощности и и почти никакъв външен пазар, нито пък чак такава консумация, ама нали трябва да се обслужват безумно скъпите и дългосрочни договори на тецовете ... изобщо оня р.овч. е за ...

12009

2

Димитър Мирчев

08.06 2016 в 11:39

"Може би вече е време да се спре субсидирането на "зелената" енергия и да започне реалната конкуренция."

И OffNews също насаждат малоумния мит, че само "зелената" енергия се субсидира и спирането на субсидиите трябвало да спре, но само за "зелената" енергия - за останалите няма проблем - нека още да бъдат субсидирани.

29585

1

Izalina

04.06 2016 в 08:30

"Може би вече е време да се спре субсидирането на "зелената" енергия и да започне реалната конкуренция."

А. Баш!