Високотехнологични методи за преписване на изпит

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 май 2016 в 11:17 29765 0

За студенти и кандидат-студенти започва напрегнат изпитен сезон. Мина времето на класическите "пищови", настъпи епохата на съвременните технологии, напомнящи арсенала на Джеймс Бонд. 

Миналата седмица от France24 съобщиха, че тайландския медицински университет Рангсит са хванали трима студента, които са използвали самоделно (и по поръчка) направено електронно оборудване: видео камера, скрита в очила и смарт часовник с GSM-модул за приемане на SMS-и.

Скритата видеокамера заснема изпитния въпрос и изпраща видеото на компютъра на съучастника. След получаването на изображението, съучастникът изпраща текстово съобщение с правилния отговор. Снимките на конфискуваните от студентите устройства по време на изпитите по медицина, стоматология, фармация на 7-8 май са публикувани от ректора на университет Рангсит на неговата Facebook страница.


Ректорът обясни, че всеки студент платил 23 000 долара за създаването на системата за преписване. Това не е малка сума за такова оборудване, но квалифицираните лекари в Тайланд печелят много добре и лесно ще се възстанови инвестицията за няколко месеца работа.

В тези очила са вместени камера, предавател, батерия и други.

Да си преписвач в Тайланд излиза прекалено солено, но в България има обяви за умни часовници "за преписване" по 60лв. В паметта си могат да поберат 250 хил. страници формат А4, работи на кирилица и много удобства за преписвачите като автоматично прелистване на страниците, супер тъмен режим на текста, който се вижда само от точно определен ъгъл и паник бутон.

Производителите видяха търсенето и вече произвеждат приспособления, специално предназначени за преписване, например Bluetooth-слушалки и очила с безжичен микрофон. Принципът на работа е почти същият като очилата с видео камера, само трябва да прочетете текста на въпроса на глас, а след това да чуете издиктувания отговор.

Университетите вече вземат сериозни мерки срещу преписвачите

По време на общкитайските приемни изпити миналата година започнаха да използват безпилотни летателни апарати с скенери на радиочестоти. Оптималната височина на полета на дрона е от 100 до 200 м над терена на изпита.

И нашето образователното министерство обяви нова серия от мерки срещу преписвачите на матурите. В битката срещу преписвачите влизат специални камери, които засичат слушалки и всякакви устройства, излъчващи в помещението. Ще се използват и детектори за скрити джиесеми.

Тази битка прилича на коеволюцията на бягащата антилопа и преследващия гепард, с тази разлика, че технологите изглежда нямат предел в развитието си. Какво ще правим, когато навлязат невроинтерфейсите и биоимплантатите? 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !