Вижте първата рокля от графен (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 януари 2017 в 14:07 13176 0

Учените смятат, че графенът, този материал-"чудо" , може да направи революция във всеки аспект на човешкия живот. Сега британската компания CuteCircuit от Лондон, известна с разработките си в областта на "умното", смарт облекло, показа изключителна рокля с елементи от графен.

Сега графенът, който има дебелина само един атом и е един милион пъти по-тънък от човешки косъм - изглежда ще превземе модните подиуми като хай-тек реплика на малката черна рокля, пише The Guardian. .

Роклята бе представена в Центъра "Трафорд" в Манчестър, в града, където графенът е изолиран за първи път от двама учени, които спечелиха Нобелова награда за откритието си.

Това новаторско дизайнерско произведение променя цвета си в синхрон с дишането на човека, с помощта на миниатюрни LED светлини. Графенът се използва за захранване на LED светлините и като сензор за регистриране на дишането на потребителя. Найлонът допълва екстравагантната черна рокля.

В света на висшата мода материалът с необичайни физични свойства попада за първи път.

Графенът е двуизмерен кристал, състоящ се от един слой от въглеродни атоми, събрани в шестоъгълна мрежа. Той има отлична механична якост и рекордно голяма топлинна проводимост. Високата мобилност на зарядите го прави обещаващ материал за използване в електрониката.

Cutecircuit твърди, че с помощта на графена може да се направят платове, които да променят радикално цвета си. Серийно производство на графенови рокли, уви, не се планира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !