Могат ли "ходещите дървета" в Еквадор да изминават по 20 м годишно?

Никола Кереков Последна промяна на 26 април 2016 в 12:41 11991 1

Те вероятно не могат да обявят война на силите на мрака в Исенгард или да се съберат на среща, на която да обсъждат какво да правят с тези ужасни хобити, но за един вид дърво в изолиран район от Еквадор се твърди, че може да ходи.

Точно така, съществува реален вид палмово дърво, Socratea exorrhiza, за което се смята, че му поникват нови корени, за да "тръгне" към по-добра почва. И тук не става дума само за леко преместване. Според Карл Грубер (Karl Gruber) от BBC, тези подвижни дървета могат да изминават около 20 м. на година. Но дали това е наистина или е само някаква легенда?

Изглежда сравнително прост въпрос за отговор, но всъщност ситуацията е много по-сложна, отколкото може да се очаква. Някои доклади, като този на Грубер, твърдят че тези дървета "ходят" чрез прорастване на нови корени, които им позволяват да се придвижват много бавно през гората.

Но според изследване от 2005 г. на биологът Жерардо Авалос (Gerardo Avalos), именно дърветата, които генерират нови корени остават закотвени на едно място. Това че изкарват нови корени не означава, че ги използват, за да се придвижват.

"Моята публикация доказва, че твърдението за ходещите палми е само един мит," е обявил Авалос пред Live Science. "Да се твърди, че едно палмово дърво може да проследява промените в осветеността, като се придвижва в гората... е просто мит, който екскурзоводите намират за много забавен и го разказват на посетителите на дъждовната гора."

Но откъде идва това объркване? Изглежда, че всичко идва от уникалната коренова система на тези дъвета. За разлика от други дървета, които имат корени напълно скрити под земята, "ходещите" палмови дървета имат по-високо разположена коренова система, която започва близо до основата на ствола им. Това кара дърветата да изглеждат по-скоро като изправена метла, отколкото като класическо дърво. С течение на времето, докато почвата ерозира, някои от тези корени умират, докато едновременно с това се формират нови корени.

И така въпроса е дали тези нови корени в крайна сметка могат да изместят дървото от първоначалното му местоположение. Всички признаци сочат, че не могат.

Ходещата палма, колкото и интересно да звучи, вероятно е нещо съчинено от екскурзоводите, за да направят по-интересна лекцията си. Това заключение допълнително се подкрепя от факта, че ако направите едно бързо търсене на мрежата, няма да откриете нито едно time-lapse видео на движението на тези дървета, но ще намерите стотици клипчета на хора, които твърдят, че те наистина ходят.

Въпреки че сигурно е много разочароващо за тези, които наистина са вярвали в идеята, че дърветата могат да имат някаква форма на движение освен прорастването по посока на светлината, има достатъчно растения, които всъщност се движат. Например венерината мухоловка, която се храни с малки насекоми, чиито капани се затварят рязко, за да ги уловят, или мимозата (Mimosa pubica), която свива листата си при докосване.

Така че докато някой наистина не документира ходещите дървета в процес на движение или не публикува изследване, което да описва този процес, ще трябва да се придържаме към доказателствата сочещи, че те по-скоро не помърдват.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

03.05 2016 в 00:32

Палмата не е дърво ...