14 странни факта от географията

Наука OFFNews Последна промяна на 30 март 2016 в 11:36 16587 0

Планетата ни е пълна с много географски и геоложки забележителности. Този списък представя само една малка част от необичайните и дори странни факти, свързани с географията, геологията и Земята като цяло.

1. Второто най-дълго географско име в света е "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu" (85 букви). Това е планина в Нова Зеландия и името ѝ всъщност е маорска фраза, която се превежда: "място, където Таматеа, мъжът с големите колене, който се спуска, изкачва и поглъща планини, познат като ядящ земя, свири на своята флейта за своята любима".

Доскоро това име беше най-дългото, но беше изместено от "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit" (163 букви) в Тайланд.

2. Кралство Лесото, държавата град Ватикан и република Сан Марино са единствените държави, които са заобиколени от друга държава. Лесото е заобиколено от Южна Африка, Ватикан и Сан Марино пък са изцяло заобиколени от Италия.

Кралство Лесото

3. "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch" е най-дългото име на селище в света и третото по дължина географско име като цяло. Намира се в Уелс.

4. Най-късото име на градче е "Å" и се намира както в Швеция, така и в Норвегия. На скандинавските езици "Å" означава "река". На управата на градчето често ѝ се налага да подменя знака за вход в него, тъй като често го крадат.

5. Най-големият град по площ в света е Hulunbuir, Вътрешна Монголия, като площта му е 263 953 км2. Най-малката държава е Ватикан с площ от само 0,517998 км2. Най-голямата държава е Русия.

6. Най-високата температура, измерена на Земята, е в град Ал Азизия - 57,7°C. Най-ниската пък е била в изследователската станция в Антарктида Восток - минус 92,2°C.

7. Сан Марино претендира, че е най-старата конституционна република в света. Тя е била основана през 301 г. от християнски каменоделец, преследван от римския император Диоклециан. Конституцията на Сан Марино, написана на 8 октомври 1600 г., също е най-старата писана конституция в света.

8. Въпреки че върхът Еверест е най-високата точка спрямо нивото на океана, вулканът Чимборасо в Еквадор е най-близо до Луната (по-близо е до екватора). Най-дълбокото място на Земята пък е Марианската падина.

9. Щатът Аляска е най-северният, най-източният и най-западният в Америка. Причината е, че той е единственият щат, който се намира и в Източното полукълбо.

10. Средноатлантическият хребет е най-дългата планинска верига на Земята (40 хил. км). Той се намира в средата на Атлантическия океан. Исландия е единствената част на тази верига, която е над водата. Андите пък са най-дългата видима планина с дължина 7000 км.

11. Носът Circaeum на планината Circeo на западния бряг на Италия някога е бил наречен "Aeaea" (5 гласни под ред, без съгласни). Според митологията той е бил дом на вещица на име Цирцея. Другите две географски имена само от гласни са Aiea в Хаваите и Eiao - един от Маркизките острови.

12. Ледниците съхраняват между 70 и 80% от сладководната вода на планетата. 99% от тези ледници се намират в Арктика и Антарктида.

13. През 1811 и 1812 г. три земетресения по около 8 по скалата на Рихтер са накарали река Мисисипи да тече на обратно. Същите земетресения са създали езерото Reelfoot в щата Тенеси.

14. Най-дълбоката дупка, правена някога от човек, е Колският свръхдълбок сондаж в Русия. Дълбочината му е 12 261 метра. Сондажът е с научна цел и предоставя някои неочаквани открития, едно от които е било находище на водород. Налягането било толкова голямо, че пробата, която изкарали от дупката "вряла".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !