5 седмици бури в 5 минути зашеметяващо видео. Мълниите в цифри

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 09:00 7039 0

Гръмотевичните бури предлагат едни от най-зрелищните гледки, но в същото време са опасен и непредвидим природен феномен.

Фотографът Джеф Бойс (Jeff Boyce) от Negative Tilt Photography прекарва пет седмици от май до юни тази година, пътувайки из Съединените щати (с кратък престой в Канада), за да заснеме над 70 000 снимки с висока резолюция на бури и нощното небе, разказва Popular Mechanics.

В крайна сметка, Бойс използва по-малко от една трета от заснетото, за да създаде това прекрасно 5 минутно видео от пътуванията си.

Гръмотевичните бури в цифри и факти:

  • 1500 бури бушуват средно на Земята във всеки момент във всички краища на света, с изключение на полярните области. За годината техният брой достига 15 милиона. 
  • 50 мълнии се случват на планетата всяка секунда
  • 500 мегаджаула е средната енергия на мълния. За малко семейство тази електроенергия ще е достатъчно за един месец.
  • Енергията на буреносен облак с размер (10х10) км и височина 5 км се равнява на енергията на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.
  • 25% от светкавиците са от облака към земята, а останалите - между облаците.
  • 100 милиона волта - напрежението по време на падане на силна мълния. Това е три пъти повече от лабораторния рекорд.
  • 30 000 градуса е температурата в канала на мълнията. Това е около пет пъти повече, отколкото температурата на Слънцето (4126º С). При такава висока температура въздухът свети в синьо, затова мълнията ни изглежда по този начин.
  • 0,1 ампера е силата на тока, която за няколко секунди води до спиране на сърдечната дейност при хората. Но ударът от мълния е по-кратък и затова в половината от случаите хората оцеляват. 
  • 1/5 секунди трае типична мълния, обикновено се състои от няколко къси разряди за по 30-50 микросекунди.

В буреносните облаци се генерират мощни електрически полета с отрицателен заряд в долния слой и положителен – в горния. Мълнията е канал, провеждащ електричество, който се появява за кратко и възстановява частично баланса на електрическите заряди между отделните слоеве на облаците или между облаците и Земята.

Изследванията на електрическите полета на гръмотевичните бури все още не дават отговор на въпроса как се зараждат мълниите. Някои учени смятат, че заредените високоенергийни космически частици могат да предизвикват мълнии, но не е потвърдено.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !