555,55-каратов черен диамант "не от този свят" се появи в Дубай (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2022 в 00:00 7765 0

Черният диамант Enigma е в частна колекция повече от 20 години и никога не е бил излаган публично или е участвал в търгове. Кредит: Sotheby's

Аукционната къща Sotheby's в Дубай показа диамант, който буквално е "неземен". Черният диамант от 555,55 карата, за който се смята, че е дошъл от космоса, е наречен "Енигмата" ("The Enigma").

Редкият скъпоценен камък бе показан в понеделник на журналисти като част от турне в Дубай и Лос Анджелис, преди да бъде продаден на търг през февруари в Лондон.

Sotheby's очаква диамантът да бъде продаден за най-малко 5 милиона британски лири (6,8 милиона долара). Аукционната къща планира да приеме и криптовалута като възможно плащане. Камъкът ще отиде при купувача, предложил най-висока цена, независимо от сумата и пазарната стойност на диаманта.

Скъпоценният камък е един от най-големите шлифовани диаманти в света и е регистриран в регистъра на лабораторията Gubelin Lab и Американския гемологически институт (GIA - Gemological Institute of America) през 2004 г. и дори вписан в Книгата на рекордите на Гинес през 2006 г.

Диамантите с такъв размер са изключително редки, така че "Енигма" се смята за поразителен природен феномен, а блясъкът на неговите 55 полирани фасети е доказателство за филигранната, висококласна работа на майстора.

Внушителното тегло от 555,55 карата прави "Енигма" един от най-големите и редки диаманти в света.

Технически сложната повърхност на диаманта е символична: тя има връзка с "хамса", защитен амулет от Близкия изток във формата на отворена длан. Петте пръста на хамса са напомняне за характеристиките на този един от най-причудливите диаманти в историята - камък с тегло 555,55 карата има 55 фасети.

Досега диамантът е бил в частна колекция повече от две десетилетия и никога не е участвал в изложби, нито е предлаган за публични търгове.

Диаманти "не от този свят"

Черните диаманти, известни още като карбонадо, са изключително редки и се срещат естествено само в Бразилия и Централна Африка. Карбонадо проявява силна луминесценция (фотолуминесценция и катодолуминесценция), индуцирана от азот и от свободни места, съществуващи в кристалната решетка. 

Теорията за космическия произход се основава на техните въглеродни изотопи и високо съдържание на водород.

Остатък от супернова W49B. Кредит: NASA Goddard Space Flight Center.

Поддръжниците на извънземния произход на карбонадо предполагат, че техният материален източник е свръхнова, която се е появила преди най-малко 3,8 милиарда години. След като материал от избухването се е консолидирал и пропътувал в космическото пространство около милиард и половина години, е паднал на земята като метеорит преди приблизително 2,3 милиарда години. Вероятно се е фрагментирал по време на навлизането в земната атмосфера и е засегнал регион, който много по-късно ще се раздели на Бразилия и Централноафриканска република, за които се предполага, че са единствените две известни местонахождения на карбонадо (които все пак не са всичките местонахождения на черни диаманти). 

Учени от Международния университет във Флорида и Университета Кейс Уестърн Резерв в Кливланд са открили някои редки съединения на титан и азот в проби от черни диаманти, досега откривани само в метеорити. С  помощта на инфрачервения синхротрон в Националната лаборатория в Брукхейвън в Ню Йорк, в черните диаманти е открит водород, който се среща в изобилие в междузвездното пространство. 

Има учени, които смятат, че карбонадо може да имат и земен произход. Нито една от тези хипотези за образуване на карбонадо не е широко приета в научната литература.

ИзточникOut of this world: 555.55-carat black diamond lands in Dubai,  phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !