Актуализирана обобщена прогноза за зима 2022/2023 г. за Европа и света

Ваня Милева Последна промяна на 01 ноември 2022 в 00:01 5347 0

Разглеждайки прогнозата за вероятността за повърхностна температура над Европа, виждаме интересен модел. По-голямата част от централния и западния континент е в средния температурен диапазон. По-висока вероятност от по-високи от средните температури обаче има над южните и северните райони. Кредит: ECMWF

Прогнозата за топла есен, която публикувахме през септември, досега се сбъдва. Сега се интересуваме каква ще бъде  задаващата се зима.

И все пак да не забравяме уговорката, че никоя сезонна прогноза не може да се счита за „надеждна“. Тя може да покаже само тенденциите и как метеорологичните модели могат да се развият в голям мащаб за дълъг период от време.

Наскоро специалистите от Severe Weather Europe представиха нови прогнозни данни за зима 2022/2023 г.

Те показват нарастващо влияние на третата година на фаза Ла Ниня. Предвижда се в северната част на Тихия океан да се развие блокираща система с високо налягане, променяйки формата на полярното струйно течение.

В тази актуализация изследователите от SWE се фокусират върху три сезонни модела: ECMWF (Европейски център за средносрочни метеорологични прогнози), който често се смята за една от най-надеждните системи за прогнозиране, CFSv2 от Съединените щати и канадският модел CanSIPS. Графиките са от проекта Copernicus Climate, CPC/NCEP и Тropical tidbits

Всички тези прогнози са средна картина за три метеорологични зимни месеца (декември-януари-февруари) и показват общите преобладаващи модели на времето.

Дори и моделите да са 100% точни, това не означава, че подобни климатични условия ще продължат три месеца без прекъсване. Той само предполага как метеорологичните модели могат да изглеждат през повечето време.

Кои са факторите, които влияят най-активно върху времето за предстоящия сезон над Северното полукълбо, и какво представляват по-важните от тях -  Южната осцилация Ел Ниньо или ENSO, полярният вихър, Северноатлантическата осцилация и полярното струйно течение - може да прочетете в статията: "Какво определя каква ще е есента и зимата 2022/2023. Сезонни прогнози"

Актуализираната зимна прогноза за атмосферното налягане по модела на ECMWF може да се види по-долу.

На картата се вижда, че допълнително се консолидира системата за високо налягане Ла Ниня в северната част на Тихия океан, простираща се до западните Съединени щати. Очаква се аномалия с ниско налягане над западна Канада, която да изтласне полярното струйно течение в северните Съединени щати. За Европа преобладава зона на високо налягане с максимум над Южна Швеция. Вижда се също Северния Атлантик в режим на слабо отрицателно Северноатлантическо колебание (NAO). Също така, зона с ниско налягане над югозападна Европа и Азорските острови, отваряща няколко различни вариации на модела през зимата.

Прогнозата за температурата на глобалната въздушна маса показва очакван модел. Западна Канада и части от северната част на Съединените щати се наблюдават с по-ниски до средни температури. По-топли аномалии се прогнозират над западните и южните щати.

Европа показва по-слаби топли аномалии на запад с влиянието на близката зона с ниско налягане. По-топли аномалии се прогнозират над части от Централна Европа, които стават все по-големи към североизток.

Разглеждайки прогнозата за вероятността за повърхностна температура над Европа, виждаме интересен модел. По-голямата част от централния и западния континент е в средния температурен диапазон. По-висока вероятност от по-високи от средните температури обаче има над южните и северните райони.

Това предполага, че може да има периоди с повече студени фронтове и по-студени дни над части от Западна и Централна Европа. Неутралното до слабо отрицателно Северноатлантическо колебание (NAO) прогнозата от ECMWF в началото на зимата подкрепя тази идея.

Такъв модел може да позволи по-лесно разпадане на модела и северно течение в Централна Европа по-късно през годината и началото на следващата година.

Разглеждайки прогнозата за валежите, се вижда, че Европа има предимно среден сигнал за валежи, с някои по-сухи райони в западните централни части. Повече валежи се очакват над Средиземноморието и далече в Северна Европа.

По-долу е специалната прогноза за снеговалежите от данните на ECMWF, предоставени от проекта Copernicus-EU. Над Европа се наблюдава под средното количество снеговалежи, което е изненадващо предвид липсата на силни топли аномалии и нормални валежи. Повишен потенциал за снеговалеж се прогнозира над малки части от Централна Европа.

Следващото изображение по-долу показва промяната в прогнозата за дълбочината на снега между последните данни на модела и предишния модел. Виждаме, че последната прогноза на ECMWF показва повече снеговалежи в Централна и Западна Европа в сравнение с прогнозата от миналия месец.

Моделът от канадската метеорологична служба CanSIPS (Канадска система за сезонни и междугодишни прогнози), показва стандартен сценарий на Ла Ниня. Над северната част на Тихия океан има зона с високо налягане с отговор на ниско налягане над Северна Америка. Друга зона с високо налягане може да се намери над Европа.

Това е модел на „огъване на струйния поток“ над Северна Америка.

Европа се характеризира предимно с по-топли от нормалните условия над континента, с по-силни топли аномалии над северозапад.

Що се отнася до валежите, канадският модел показва предимно по-малко валежи над западна и южна Европа. Повече зимни валежи се очакват само над югозапад.

CFSv2 е системата за дългосрочно/сезонно прогнозиране от NOAA/CPC на САЩ. Тя е близо до тази на ECMWF със силната зона на високо налягане Ла Ниня в северната част на Тихия океан и отговор на ниско налягане над Канада. Моделът Атлантик/Гренландия обаче е различен, тъй като CFS разширява зоната с ниско налягане в Северния Атлантик и над Гренландия.

Прогноза за атмосферните аномалии по модела CFSv2

Прогноза за температурните аномалии по модела CFSv2

Обобщение

Очаква се Европа да има близки до средните температури в по-голямата част от западните и централните части на континента. Наднормени температури има в северните и южните части.

Това предполага, че може да има периоди с повече студени фронтове и по-студени дни над части от Западна и Централна Европа. 

Трябва да помним, че най-силната динамика на времето обикновено се развива между студените и топлите аномалии, включително снеговалеж.

По отношение на валежите, в Централна и Западна Европа се прогнозират предимно средни до по-сухи условия. Повече валежи може да има над южните части на континента.

Като цяло прогнозата за снеговалежи показва по-малко снеговалежи над Европа, като само някои централни части се прогнозират с повече снеговалежи от средното.

Източник: Winter 2022/2023 Forecast: October Update for the United States, Canada, and Europe, shows the La Nina influence growing as we head toward Winter
Andrej Flis,  Severe Weather Europe

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !