Ето как изглежда ураганът Ирма отвътре. Видео от борда на самолетите на NOAA и от МКС

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 12:50 19207 1

Ураганът Ирма е от категория 5, което означава, че е изключително опасен. Националната метеорологична служба (NWS) на САЩ съобщи, че бурята е с устойчиви ветрове от 300 км в час. Това означава, че Ирма вече се нарежда сред най-силните урагани (според скоростта на вятъра), регистрирани някога.

Интересно е как изглежда ураганът отвътре. Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) неотдавна изпрати в самата Ирма своите "ловци на урагани", самолета Lockheed WP-3D Orion.

Можете да видите спиращите дъха кадри тук.

Самолетът с прозвище "Кермит" (вижте куклата, висяща близо до прозореца) засне видео на своя път в урагана Ирма, като кадрите показват окото на бурята отвътре. Видеото показва и "ефекта на стадиона", при който облаците, които заобикалят окото, се простират нагоре, придавайки на бурята форма на спортната арена.

Ураганът от МКС

Външните камери на Международната космическа станция уловиха още една драматична гледка към урагана Ирма, който се спуска към бреговете на Карибския басейн на 6 септември. Мощната буря засяга няколко острова, продължавайки на запад. Ирма се очаква да донесе силен вятър и дъжд на няколко острова в Карибите през следващите няколко дни с потенциал да се отрази и на полуостров Флорида до края на седмицата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

07.09 2017 в 20:40

Мале - мале ... Страхотия.
Все по-често си спомням вестниците, и особено научно-популярните списания от 70-те и 80-те. Тогава нямаше природозащитници, а "природа" вървеше все в комплект с разговори за това как хората са я победили, и съвсем скоро ще я допобедят. И никой не се съмняваше в това.
Първото сепване дойде, когато СССР се отказа да обръща гигантските северни реки към Средна Азия. Тогава невежите, и ентусиастите-дилетанти много се възмутиха - що бе, толкова е хубаво пустините да станат на бостани. После през 90-те се изговориха много политически глупости по тоя случай, а истината е, че тогава климатолозите и географите забраниха на политиците да направят тая глупост.