Интерактивна карта показва смущаващото състояние на времето

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 юли 2018 в 00:05 12676 0

Макар за България и голяма част Балканския полуостров да са ни спестени горещините това лято, останалият свят е подложен на рекордно високи температури. Глобалните горещи вълни изпращат хиляди в болниците и подхранват огромни горски пожари от Гърция до Арктическия кръг

Една анимация, наречена "earth", показва колко високи са всъщност температурите по света. Анимацията, проектирана от компютърният програмист Камерън Бекарио (Cameron Beccario) от Япония, се актуализира на всеки 3 часа с данни за времето, взети от Националната система от центрове за прогнозиране на състоянието на околната среда (National Centers for Environmental Prediction's Global Forecast System), съобщава Live Science

Системата използва суперкомпютри, за да създаде модели на времето от различни измервания като температура, влага в почвата, вятър, океански течения и валежи.

Тази седмица хипнотизиращият глобус блести в нюанси на оранжево и червено, което показва горещи температури.

В северната част на Европа, от Ирландия до балтийските държави и Скандинавия, през юли се появи необичайно горещо време, което вече доведе до нов температурен рекорд зад Арктическия кръг като на 17 юли температурата на въздуха там достигна плюс 33,5 градуса по Целзий. В Южна Европа, Испания, Италия, Гърция и в нашата родина температурата на въздуха през първата половина на лятото бе под средната, а валежите, напротив, бяха над нормата.

Метеоролозите свързват тази ситуация с устойчива система антициклони или високо налягане, блокирана в Северна Европа. Атмосферното блокиране над Северния Атлантически океан включва изолация на огромни въздушни маси от западната циркулация за 5-14 дни и повече.

Атмосферното блокиране променя нормалния климат в Европа и Русия, като измества пътя на бурите. Обикновено се свързва с антициклон, чиято зонална структура на вятъра, известна като струйно течение, се отклонява от средната си позиция, а западните ветрове го пренасочват на север и юг от антициклона. Блокирането е типично явление на зимния период, но може да повлияе и на летни модели на времето.

Като цяло, през юни 2018 г. зае второ място в списъка на рекордни горещи юнски температури в историята на наблюденията: освен Сибир, необичайно топло е било в САЩ, централна Канада, в Северна Африка, Близкия изток и в Северна Китай. Преди това НАСА съобщи, че юни 2018 г. заема трето място по високи средни температури с юни 1998 г., като отстъпва само на 2015 г. и 2016 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !