Как създаването на Луната е оформило сърцето на нашата планета Ивидео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 ноември 2023 в 14:29 3858 0

Големите нискоскоростни провинции (LLVP) в дълбоката мантия на Земята може да са реликви от материали от мантията на протопланетата Тея. Кредит:

Кредит Deng Hongping, Hangzhou Sphere Studio

Големите нискоскоростни провинции (LLVP) в дълбоката мантия на Земята може да са реликви от материали от мантията на протопланетата Тея. Кредит:

Преди около 4.5 милиарда години, когато Земята все още е била в ранните си етапи на формиране, претърпява брутален сблъсък с масивно тяло с размерите на Марс, наречено Тея.

Смята се, че отломките от тази мощна катастрофа са се събрали, за да образуват луната. Това е общоприета теория, но последните изследвания добавят изненадващ обрат към тази история.

Изследователите са открили доказателства, че този сблъсък може да е оставил трайна следа дълбоко в самата Земя. Това е като белег, но не на повърхността, а дълбоко в мантията на Земята.

Различни части от земната мантия

След гигантския сблъсък Земята се разделя на слоеве. Най-горният слой или горната мантия се превръща в смес от разтопени скали от Земята и Тея.

Но слоят отдолу, долната мантия, остава твърд и е предимно от първоначалната Земя.

Загадъчни региони в земната мантия

Дълбоко в Земята има загадъчни региони, където сеизмичните вълни (като тези от земетресенията) се забавят.

Тези области се наричат ​​големи нискоскоростни провинции (LLVP) и съществуват под Африка и Тихоокеанската плоча. Произходът на тези региони е неизвестен.

Улики от Тея

Изследователският екип смята, че тези мистериозни LLVP може да имат някакъв материал от Тея.

След големия сблъсък част от материала на Тея си е проправил път дълбоко в Земята. Тъй като този материал е тежък, той потъна до самото дъно. В продължение на милиарди години той се групира и формира тези LLVP.

Канонична симулация на гигантския удар. Кредит: Yuan, Q., Li, M., Desch, S.J. et al. 

Доказателства от Исландия и Хавай

Понякога горещи течения от дълбините на Земята се издигат до повърхността, създавайки острови като Хавай и Исландия. Когато учените изследват скали от тези острови, откриват газове, които не съвпадат с обикновеното на повърхността. Това означава, че тези скали може да имат древен материал от времето, когато са се сблъскали Земята и Тея.

Откриването на материала на Тея дълбоко в Земята ни дава възможност да надникнем в историята на нашата планета и събитията, оформили нашата Слънчева система.

Международният екип използва супер напреднали компютърни симулации, за да направи това откритие. Техните изследвания не са само за нашето минало, но също така загатват за възможността за разбирането на планети извън нашата Слънчева система.

Накратко, нашата Земя пази тайни не само от собствената си история, но потенциално и от други светове. Масовият сблъсък, който създаде Луната, може да е променил повърхността на нашата планета, но също така е оставил спомени дълбоко в нея.

Изследването е на корицата на списание Nature

Справка: Yuan, Q., Li, M., Desch, S.J. et al. Moon-forming impactor as a source of Earth’s basal mantle anomalies. Nature 623, 95–99 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06589-1 

Източник: Earth’s hidden scar: How the moon’s creation shaped our planet’s heart, Chinese Academy of Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !