Огромни обеми материал в земната мантия може да са останки от протопланетата Тея

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2021 в 10:53 12537 0

Хипотезата за гигантския сблъсък за произхода на LLSVP. Кредит: Li et al.

Учени от Държавния университет в Аризона предлагат нова хипотеза, според която големи обеми материал в мантията на Земята, наречени големи сфери с ниска скорост на срязване (LLSVP - large low-shear velocity provinces), са останките от Тея, хипотетичната протопланета, с която Земята се е сблъскала в ранната Слънчева система, което е довело до създаването на Луната.

Миналата седмица те представят  тази теория на годишната среща на научна конференция, посветена на Лунната и планетите и се очаква публикация в Geophysical Research Letters.

Повечето космически учени смятат, че Луната се е образувала, когато друга планета (сега наричана Тея) се сблъсква с много младата тогава Земя, и парчета от Земята, Тея или и от двете са били изхвърлени в космоса по време на сблъсъка и в крайна сметка са се слели в нашия естествен спътник Луната. Теориите относно случилото се с останалата част от Тея все още са спорни.

Учените изучават LLSVP в продължение на много години - тяхното съществуване е потвърдено чрез изучаване на сеизмични показания от цял свят. Когато сеизмичните вълни попаднат в LLSVP, те се забавят, което показва, че материалът, от който са направени, е по-плътен от останалата част на мантията. LLSVP са много големи и са разположени на ръба на външното ядро. Екипът от Държавния университет в Аризона (ASU) отбелязва, че ако мантията на Тея е по-плътна от тази на Земята, всяко парче от нея, което си е проправило път до мантията, в крайна сметка ще си проправи път към ядрото.

Местоположение на LLSVP в рамките на Земята и тяхната пространствена връзка с основните горещи точки. Изглежда, че по-голямата част от вулканизма в горещите точки се среща в краищата на LLSVP. Кредит: Supercontinents: myths, mysteries, and milestones, Geological Society, 
DOI: 10.1144/SP470.16

За да подкрепи идеите си, екипът от ASU изгражда модел, изобразяващ Земята такава, каквато е била преди около 4,5 милиарда години, и след това показва какво може да се е случило при сблъсък с планета с размерите на Марс или дори по-голяма.

Моделът също така предполага, че мантията на теоретизираната планета Тея е богата на желязо, което я прави изключително плътна. В техния модел Тея е унищожена като части от нея са изхвърлени в космоса, които образуват Луната, а голяма част от мантията й се разпада на фрагменти, които проникват чак до мантията на Земята. В продължение на милиарди години фрагментите се сливат, образувайки областите LLSVP - една от тях е под африканския континент и една под Тихия океан.

Справка: 52nd Lunar and Planetary Science Conference 2021 (LPI Contrib. No. 2548) www.hou.usra.edu/meetings/lpsc2021/pdf/1980.pdf

Източник: New theory suggests large blobs of material in Earth's mantle are remnants of protoplanet Theia, Phys.org

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !