Кристални ли са били очите на трилобитите?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 септември 2019 в 01:20 2548 0

Кредит RENÉ LYNG SYLVESTERSEN

Фосилът, открит в Дания, който повдига отново дебата за лещите в очите на трилобитите.

Фосили на дългоножки, открити в Дания, имат кристали в очите си - единични прозрачни парчета минерал, разположени там, където някога за били лещите на животните, според нова публикация в списание Nature.

Тези малки кристали от калциев карбонат повдигат отново въпроса около мистериозните древни животни - трилобитите. Фосилите от тези изчезнали безгръбначни също имат кристализирани лещи в очите си. В момента не съществуват живи трилобити, но поне от 70-те години насам учените изучават начина, по който кристалните лещи са служели на тези животни. Според новите изследвания, кристалните лещи при дългоножките, както и при трилобитите, се дължат на фосилизирането. 

Живите дългоножки нямат кристални лещи, отбелязват учените в своето изследване. Нито пък които и да са други съвременни насекоми, или още по-широкия тип членестоноги, посочва Йохан Линдгрен (Johan Lindgren), молекулярен палеонтолог в Университета Лунд в Швеция. Тези животни понякога развиват по-дребни калциеви кристали в очите или в твърдия си екзоскелет за устойчивост, но не и "един голям кристал, на практика във всяка отделна леща", пояснява авторът. 

В този фосил от дългоножка се виждат черните очертания на зрителния апарат, а белите петънца между тях са местата, където са били разположени лещите. Кредит: JOHAN LINDGREN

В новото изследване, Линдгрен и колегите му се фокусират върху идеално запазени екземпляри на древни дългоножки. Фосилите са открити в седименти на 54 милиона години, които някога са били воден път към датския полуостров Ютланд. Както съвременните дългоножки, древните фосили приличат на комари, но с по-дълги крака. 

Една от изненадите в проучването са пигментите на очите. Няколко лабораторни анализа определят веществото като еумеланин, форма на меланин, която не би трябвало да се открива при дългоножките, обяснява Линдгрен. Проучвайки повече за пигментите на съвременните видове, екипът открива, че еумеланин се съдържа и при някои от тях, което потвърждава, че е възможно и много от древните видове да са го притежавали. 

Гръбначните животни имат различни форми на меланин, които предпазват очите от светлината, която не е фокусирана през лещите. Но биолозите смятат досега, че докато насекомите и другите членсестоноги използват меланини и за оцветяването на тялото, освен за други функции, оцветяването на очите им идва от други пигменти, наречени омохроми. Дългоножките са първите от групата на членестоногите, съвременни или древни, котио имат меланин като пигмент в очите си, обяснява Линдгрен. 

Силно увеличение с добавено оцветяване на фосил от дългоножка. Шестоъгълните форми (в розово) съдържат голямо количество калций, което показва, че лещите са минерализирали. Частите, оцветени в зелено съдържат голямо количество въглерод и други елементи и се предполага, че идват от пигментите. Кредит: J. LINDGREN ET AL/NATURE 2019

Дотук изглежда, доказателствата само предполагат наличие на еумеланин в изчезналите дългоножки, смята биофизикът Докеле Ставенга (Doekele Stavenga) от Университета Грьонинген в Холандия, който не е част от изследването. Според него са необходими повече тестове, които да идентифицират пигментите на фосилите. 

За разлика от пигментите обаче, кристалните лещи не се срещат при съвременни дългоножки, резултат, който не изненадва Линдгрен. Кристалите от калциев карбонат трябва да са подравнени по определен начин, за да не се получава двойно изображение. Някои панцерни мекотели, или хитони, имат калциеви лещи в очите, които получават пространствена информация за приближаващи хищници. Това може и да не е най-развития вид зрение, но е достатъчно за тези животни да се скрият, докато отмине опасността. 

Ако се окаже че лещите на дългоножките фосилизират в калциеви кристали, предположението, че и очите на трилобитите по-скоро фосилизират след смъртта, изглежда "по-вероятно", смята Герхард Шолц (Gerhard Scholtz), зоолог, специализиран в еволюцията на членестоногите, от Хумболтовия университет в Берлин. "Винаги съм имал съмнения за природата на калцирането на лещите в очите на трилобитите".

Но физиологът Бригите Шонман (Brigitte Shoenemann) от Университета в Колон, Германия, поддържа идеята, че живите трилобити са гледали през лещи, съставени основно от калциев карбонат. Едно от предимствата им способността за пречупване на светлината, идваща под водата, което помага да се събере и фокусира по-голяма осветеност. Според нея, очите на трилобитите, фосилизирали при различни условия, показват всички такива лещи. Тя е готова да приеме, че древните дългоножки не са гледали през минерални кристали, но не и "да се приеме едно доказателство, колкото и идеално да изглежда, за да се създаде принцип, засягащ трилобитите".

Източник: Science news - Fly fossils might challenge the idea of ancient trilobites’ crystal eyes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !