Могат ли морските вълни да замръзнат

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 януари 2016 в 14:22 14400 0

Кредит Camerasurf

Необичайно студената зима понякога и някои снимки на "замръзнали вълни" ни карат да си зададем въпроса: възможно ли е морска вълна да замръзне преди да се разбие? Краткият отговор е "не".

"Замръзналите вълни" край остров Нантъкет

Миналата година край бреговете на остров Нантъкет в Масачузетс един запален сърфист и фотограф, Джонатан Нимерфро (Jonathan Nimerfroh), направи уникални снимки на "замръзнали вълни".

Нантъкет е остров на източното крайбрежие на САЩ. През февруари 2015 там имаше рекордно ниски температури, които предизвикаха замръзване в горните слоеве на океана.

"Когато стигнах до върха на дюните, видях, че около 300 ярда покрай брега океанът започва да замръзва," споделя сърфистът в Shutterbug.com. Според Нимерфро температурата на въздуха е била 19 градуса по Фаренхайт (-7.2° С).

Вълните се превръщат в киша и Нимерфро започва да снима тези, по думите му, Slurpee вълни (Slurpee - вид популярен в Америка сладолед). Снимките се разпространиха изключително бързо. Но въпреки поразителната си красота, тези вълни се състоят от каша от лед и сняг, а добре се виждат и пръските в крайната им фаза (все пак ледът не може да застине и остане във въздуха). Подчертаваме, това не са твърди вълни, нито застинали ледени скулптури.

Подобно явление е достатъчно добре известно и се нарича "киша" - когато на повърхността на водата, а понякога и под повърхността й, се образува рохкав полулед, полусняг, смесен с достатъчно количество вода.

Морската вода замръзва при температура при средни нива на соленост около -2 °C. Морската вода замръзва бавно, а за да замръзне голяма вълна е необходимо рязко, почти мигновено понижаване на температурата с дори не десетки, а стотици градуси.

Леденото "цунами" в Антарктида

В Антарктида са обичайни температури от -30 до -50 градуса С. Тук духат най-силните ветрове - 200–300 км/ч., а ледената покривка на континента достига няколко километра. Възможно ли е там да се образуват "замръзнали вълни"?

През 2012-та станаха популярни серия красиви снимки от Антарктика на изследователя Тони Травулиън (Tony Travouillon), които на пръв поглед показват 15-метрови високи вълни, които мигновено са замръзнали преди да се разбият.

Мнозина ги публикуваха, описвайки ги като "замръзнали вълни цунами".

Но на снимките е показан един природен феномен, наречен "син лед".

Особено красиви са през пролетта и лятото, когато най-горния слой се топи, а вътрешността на ледника започва да блести с всички цветове на дъгата. Тези образувания са резултат от съвместната дейност на слънцето, вятъра, водата и времето.

Въпреки, че температурата в Антарктика стига понякога до -70 градуса такова количество вода като във вълна цунами не може да застине моментално. Например 100 мл вода в камерата на хладилника при -18 градуса замръзва напълно от 50 до 90 минути (зависи от началната температура и минералността на водата) , а солената вода както писахме по-горе замръзва даже под нулата.

Тайната на образуването на тези прекрасни сини "вълни" е, че през лятото ледът започва бавно да се стопи, а след това замръзва отново - и така много години. В същото време новите слоеве лед избутват въздушните мехурчета. В резултат на това ледът става прозрачен и много здрав. Така с помощта на вятъра, водата и слънцето се е формирало това антарктическо чудо на природата.

И когато върху тези образувания попаднат слънчеви лъчи, изглеждат ясносини, защото светлината от червения край на спектъра се абсорбира. Оттам идва и името "син лед". 

А тези "вълни" са се образували от топене, а не замръзване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !