На 4 септември 1882 Едисон открива първата в света електростанция

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 септември 2022 в 00:00 17324 1

Разрез на конструкцията на станция Пърл Стрийт .

Кредит National Historic Site

Разрез на конструкцията на станция Пърл Стрийт .

За да изпълни целта си, прочутият вече по това време изобретател Томас Алва Едисон купува къща в Ню Йорк на Пърл Стрийт в долната част на Манхатън. Той иска да електрифицира квартала, в който живеел и да прекара електричество до домовете на всички съседи.

Станция Пърл Стрийт Едисон

Едисон ще използва динамо (днес се нарича генератор), една машина, която преобразува механичната енергия в електрическа. Но динамата по това време не били достатъчно мощни. За да се реши този проблем, Едисон разработва  "Jumbo" динамо,  27-тонна машина, която произвежда 100 киловата, достатъчни да захрани 1200 крушки. Това е четири пъти повече от което и да е по-рано конструирано динамо. Динамото "Jumbo" за първи път е използвано по време на демонстрация на системата на Едисон в Парижкото изложение. Шест динама "Jumbo" са били необходими, за да светне една квадратна миля от Ню Йорк, обслужвана от централата на Пърл Стрийт.

Динамото "Jumbo" на Едисон

Но кметът бил против. Говорело се, че са го подкупили газовите компании. Но градският съвет се противопоставил на кмета и одобрил експеримента на Едисон. Помогнал милионерът Морган - той инвестирал в проекта на Едисон и чакал печалби.

На уречения ден, 4 септември на откриването на електростанция на Пърл Стрийт дошли губернаторът на щата, кметът и други официални и неофициални лица.

Трябвало е да се разработи и начин да се проследи консумацията на енергия, така че клиентите да може да бъдат таксувани за точния размер на електроенергия, кояро са използвали. От началото на 1800 г. е имало специални инструменти за измерване на характеристиките на тока, но няма инструмент, който да записва потока с течение на времето. И до пролетта на 1882 не е имало на разположение успешна конструкция на електромер. Въпреки това Едисон не изпращал сметките на своите клиенти, докато цялата система не заработи надеждно, което отнема известно време. Първата сметка за електрически ток е изпратена на компанията за месинг и мед Ansonia на 18 януари 1883 и била за 50,44 долара.

Клентите имат и други разходи - ел. крушките са стрували по долар всяка, една висока цена за 80-те години на 19-век.

Въпреки всички пречки, системата за Пърл Стрийт сработи добре. Офисите на "Ню Йорк Таймс" били сред първите, които се възползвали от най-модерната система. Те съобщават, че светлината е "мека, добра за окото", в сравнение с дъговите лампи, които били единствената форма на електрическо осветление преди това.


Въпреки че е най-модерните за времето си, електростанция Пърл Стрийт е можела да захрани само една малка част от Манхатън, както е показано в червено на тази карта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

05.09 2017 в 22:09

Е, поне в нещо сме помръднали за 150 години. Сега 100 киловата, барабар с дизела, са едно ремаркенце зад газката.