Най-дълбоката сладководна пещера се оказа още по-дълбока от предполаганото (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 септември 2020 в 09:52 6840 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Пещерата Храницка в Чешката република.

Пещерата Храницка в Чешката република е най-дълбоката позната сладководна пещера на планетата. През 2016 г. екип учени, ръководен от полския пещерен гмуркач Кшищоф Старнавски (Krzysztof Starnawski), се спуска в пещерата и открива, че дълбочината й е поне 404 метра под водата. Тази оценка, обаче, се основава на обхвата на оборудването им и истинската дълбочина на пещерата остава мистерия.

Сега учените провеждат редица геофизични тестове над пропастта и определят, че системата е дълбока над 1 километър. Но дори това е само оценка без твърдо доказателство колко точно е подводната дълбочина на пещерата. Новото изследване е публикувано в Journal of Geophysical Research: Earth Surface.

Пещерата е разположена в района Преров в Чешката република и е не просто яма, пълна с вода, а сложна система от тунели, които се простират под земята. Такива подводни тунели често се образуват в разтворими скали от леко киселинни дъждовни води и топящи се снегове, които бавно разтварят околните варовикови скали.

В миналото се предполага, че пропастта Храницка може да е формирана от подземни сили. През 2015 г. National Geographic съобщават, че пещерата може да е формирана от кисели подземни води, идващи дълбоко от земната мантия и бликащи нагоре като вулкан, разтваряйки варовика отдолу. Но докато тази теория е интригуваща, новото изследване открива доказателства, че структурите са формирани от процес, действащ отгоре надолу.

От векове хората опитват да разберат колко е голяма Храницка. Съществуват исторически данни, че през 1580 г. един човек се е опитал да определи дълбочината й, гмуркайки се към дъното, задържайки дъха си. Разбираемо опитът не е успешен, но развитието на технологията позволява на гмуркачи и учени да достигат все по-дълбоко през изминалия век. Въпреки това спускането в тъмната бездна е сложна задача и защото киселинната вода, наситена с разтворен въглероден диоксид, може да бъде дразнеща за кожата на гмуркачите и оборудването. 

В последния си проект учените от Чешката академия на науките използват набор от геофизични техники, за да направят оценка от повърхността на подземната пещера, като измервания на гравитацията, томография на електрическото съпротивление и сеизмични методи. Така те успяват да съставят карта на пещерата, разкриваща, че тя се простира на дълбочина от поне 1 километър. 

И все пак това остава само последната оценка. С развитието на по-добри научни процеси вероятно учените ще успеят да направят по-точна оценка от настоящата, която без съмнение ще покаже и по-голяма дълбочина. 

Източник: IFLScience - World’s Deepest Freshwater Cave, The Hranice Abyss, Is Way Deeper Than We Thought

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !