Най-големият каньон в света може би е скрит под ледовете на Антарктида (видео)

Учени са установили свидетелства за откриването на може би най-големият каньон, скрит под антарктическите ледове.

Наука OFFNews Последна промяна на 15 януари 2016 в 11:45 5051 0

Кредит NASA Goddard Space Flight Centre

Видимата част от глациален каньон в Гренландия

Екип от учени от Durham University, Великобритания са открили огромен каньон, анализирайки данни от сателити за ледената покривка над район наречен Princess Elizabeth Land (PEL) в Източна Антарктида.

Въпреки че не е видим с просто око, следите от субглациалния (подледниковия) пейзаж се регистрират при сателитно заснемане на района. Ако съществуването му се докаже от директни измервания, каньонът би се превърнал в грандиозно геологично откритие.

"Нашият анализ осигурява първите свидетелства, че гигантски каньон и вероятно езеро са скрити под леда на Princess Elizabeth Land," заяви водещия изследовател Стюърт Джеймисън (Stewart Jamieson). "Невероятно е като си помислим, че нещо толкова голямо може да е останало скрито за толкова дълго време."

Пейзажът, демонстриран от сателитните данни, предполага, че системата на каньона в своята цялост е с дължина приблизително 1100 км. и е дълбока на места до 1 км под морското равнище. Освен това, точно определена част от него с размери 140 на 20 км се смята, че представлява огромно дълбоководно езеро свързано с каньона. 

Една от причините каньона да не е бил намерен толкова време е, че има прекалено малко научни данни за дебелината на ледения слой, под който е разположен той.

"Това е район от Земята, който е по-голям от Великобритания и въпреки това ние не знаем почти нищо за това какво се крие под дебелия леден слой," разказва Джеймисън. "Всъщност, приземната част от Антарктида е по-малко позната дори от повърхността на Марс."

Учените смятат, че системата на каньона е била изровена от воден поток, вероятно толкова отдавна, че е съществувал още преди масивния леден слой да се образува над него. Друга теория твърди, че е възможно потока от топящата вода идваща от ледения слой да е отговорна за прокопаването му.

Освен с помощта на сателити, учените са визуализирали малки участъци от каньона с помощта на данни от въздушна ехолокация, при която радиовълни отскачат от скалистия пейзаж под леда. Предстои да се извършат допълнителни ехолокационни измервания над целия район на каньона, за да се провери дали хипотезата им вярна - което може да даде много по-ценни данни от простото постижение за откриването на най-големия каньон в света.

"Ако можем да добием повече данни за погребания под леда пейзаж, ние ще можем по-добре да разберем как ледените шапки реагират на измененията в климата," твърди Джеймисън.

Откритието е публикувано в научното списание Geology.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !