Най-големият вулкан в света едва се вижда

Pūhāhonu е толкова тежък, че е накарал земната кора да потъне на стотици метри

Ваня Милева Последна промяна на 05 юли 2022 в 00:01 9636 0

Най-големият вулкан в света

Кредит NOAA

Pūhāhonu е толкова тежък, че е накарал земната кора да потъне на стотици метри

Два малки, покрити с гуано острова, които надничат над вълните в централната част на Северния Тихи океан, са само върховете на най-големия единичен вулкан на нашата планета, разкрива ново изследване.

Pūhāhonu - на хавайски за „костенурка, изплувала на повърхността за въздух“ е щитов вулкан - огромен купол, който се издига на около 4500 метра от морското дъно от един източник на разтопена скала. В анализ, докладван този месец в Earth and Planetary Science Letters, изследователите изчисляват, че Pūhāhonu съдържа приблизително 150 000 кубични километра скала въз основа на сонарно проучване от 2014 г.

Но само една трета от този обем се показва над морското дъно - останалото е заровено под пръстен от отломки, счупени корали и друг материал, който е ерозирал от върха. Pūhāhonu е толкова тежък, отбелязват изследователите, че е накарал околната земна кора и по този начин самия вулкан - да потъне на стотици метри в продължение на милиони години.

Pūhāhonu е толкова тежък, отбелязват изследователите, че е накарал околната земна кора и по този начин самия вулкан - да потъне на стотици метри в продължение на милиони години.Pūhāhonu е толкова тежък, отбелязват изследователите, че е накарал околната земна кора и по този начин самия вулкан - да потъне на стотици метри в продължение на милиони години. Кредит: Michael Garcia et ai, https://doi.org/10.1016/j.epsl.2020.116296.

Скалите ГарднърСкалите Гарднър или на хавайски Pūhāhonu над морското ниво представляват две необитаеми скали, лишени от растителност и заобиколени от риф. Намира се в Хавайския архипелаг, на 946 км северозападно от град Хонолулу. На югоизток е атолът Френч-Фригат-Шолс,, а на северозапад е рифът Маро. Общата площ на сушата е 0,024 km².. Най-високата точка е 52 м. Площта на околния риф е 2,4 km².

Във водите, измиващи скалите, живеят много голям брой риби, а на самите скали има много видове насекоми, 12 вида тропически птици. Pūhāhonu е част от природен резерват, така че достъпът до тях е ограничен.

Скалите са открити на 2 юни 1820 г. от американския китоловец Джоузеф Алън. През април 1857 г. , подобно на другите северозападни острови, скалите Гарднър са анексирани от крал Камехамеа IV от Хавай. На 7 юли 1898 г. скалите стават част от Съединените щати, а на 3 февруари 1909 г. част от Хавайския резерват за птици.

Най-големият вулкан в светаВулканът Pūhāhonu. Кредит: Wikimedia Commons

От морското дъно до върха, Мауна Лоа, на Големия остров на Хаваите, е най-високият щитовиден вулкан на Земята. Но далеч не е толкова голям, колкото Pūhāhonu.

Проучване от 2013 г. оценява обема на Мауна Лоа на 83 000 кубични километра. Масивът Таму, 4-километров вулканичен обект с размерите на Британските острови на морското дъно източно от Япония, съдържа почти 7 милиона кубични километра материал и някога се смяташе за най-големия щитов вулкан в света. Но сега се смята, че се е образувал по протежение на средноокеански хребет, а не над един източник на магма.

Това прави Pūhāhonu световният шампион по щитов вулкан... засега.

Справка: Michael O. Garcia, Jonathan P. Tree, Paul Wessel, John R. Smith,
Pūhāhonu: Earth's biggest and hottest shield volcano,
Earth and Planetary Science Letters, Volume 542, 2020, 116296, ISSN 0012-821X,
https://doi.org/10.1016/j.epsl.2020.116296.

Източник: World's biggest volcano is barely visible, science, doi: 10.1126/science.abc7615

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !