НАСА ще стартира мисия до астероид през септември (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 август 2016 в 11:11 5264 0

Мисията на НАСА OSIRIS-Rex ще прекара 2 години в картографиране и проучване на астероида Бену преди върне проба на Земята (NASA/Goddard/University of Arizona)

НАСА обяви началото на мисията OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer). Космическият апарат OSIRIS-Rex е създаден по поръчка на НАСА от Lockheed Martin, който ще бъде оборудван с камери, спектрометри и лазерен алтиметър.

Общото тегло на междупланетната станция ще бъде 2.1 тона. Тя ще стартира с помощта на ракетата носител Atlas V на 8 септември, 2016, от космодрума в Кейп Канаверал и ще се насочи към астероида Бену (Bennu 101 955), за да проведе изследвания и вземе проби от почвата и ще се върне на Земята.

Това ще бъде първата подобна мисия, която включва връщане на космическия кораб на Земята и първата мисия в продължение на 50 години с доставка на проби от космическото пространство, подчертава space.com.

Космическата сонда ще излезе на орбита около астероида през 2018 г. Там тя ще провежда научни експерименти, а през юли 2020 г. ще вземе проби от почва по време на сближаване с астероида с помощта на роботизирана ръка.

Според изследователите, по време на тази операция ще бъде възможно да се улови от 60 г до 2 кг вещество. След като получи образците апаратът ще остане известно време на орбита около астероида. Пробите ще бъдат съхранявани в капсула, която ще се върне на Земята със специален парашут на 24 септември, 2023 г.

Кой е Бену?

Първоначално известен като 1999 RQ36, обектът който OSIRIS-Rex ще посети, е преименуван на Бену от 9-годишният Майк Пузио в конкурс от 2013. Бену е египетски бог, обикновено изобразяван като сива чапла. Тя представлявала душата на Озирис.

Бену е един от няколкото хиляди близки до Земята обекти, обикалящи в рамките на 190 милиона км около нашата планета. Бену е сред тези, по-малко от 200, обекта, чиято орбита е добре позната и достатъчно подобна на земната. Той обикаля около Слънцето за 436 дни и се приближава много близо до Земята на всеки шест години.

Астероидът е относително голям, около 500 метра. По-малките от 200 м обекти се въртят твърде бързо, за да позволяват на космически кораб безопасно да кацне на тях. Само малко от астероидите от тази група са достатъчно големи, за да се даде възможност на посещение.

Бену е открит през 2013 г. в обсерваторията Сокоро в рамките на проекта LINEAR за търсене на астероиди. НАСА смята, че това е най-потенциално опасния за нашата планета обект - вероятността от попадение е 1:4000, като скоростта му ще достигне 12,86 км/сек. Това може да се случи в периода между 2169 и 2199 година. Силата на експлозията ще бъде 2700 мегатона в тротилов еквивалент.

Бену е относително богат на материали на въглеродна основа. Астероидите може да са донесли вода и органичен материал на Земята.

"Отиваме към обект, богат на органични вещества, който може да има нещо общо с първите стъпки на живота", заяви Майк Дрейк (Mike Drake) от Университета на Аризона, главен изследовател на OSIRIS-Rex.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !