Обясниха появата на Кървавия водопад в Антарктида

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2017 в 15:18 17867 1

Кредит Peter Rejcek / wikipedia

Водата в Кървавия водопад постъпва от голям източник на солена вода, която е по-стара от един милион години, съобщава Discover Magazine.

Научното изследване е публикувано в списание Journal of Glaciology.

Кървавият водопад се нарича извор, който изтича от ледника Тейлър в Източна Антарктида. Той е получил името си заради от факта, че от време на време изхвърля богата на желязо солена вода. При контакт с въздуха желязото с въздуха водата става тъмно червена.

Американски екип учени е изследвал от където идва тази "кръв". Те заобиколяват ледника със специални радари за проследяване на пътя на потока под слоя лед с помощта на високочестотни радиовълни.

Ледникът Тейлър - поглед отгоре. (Wikimedia Commons)

Екипът установява, че солената вода постъпва на повърхността през пукнатина от голям резервоар морска вода, разположен под ледника. Изследователите предполагат, че преди милиони години, той е бил покрит от ледника и откъснат от океана.

Другото откритие е, че водата остава дълго в течно състояние при отрицателна температура. Солената вода замръзва при температура около -7°С, температурата на леда е значително по-ниска - около  -17°С.

Това несъответствие, според експертите, може да се обясни от самото естество на замразяването. Когато водата замръзне, тя отделя топлина, която отива в околната леда. Според авторите процесът може да повиши температурата във вътрешността на ледника с десет градуса, достатъчно, за да се поддържа потока на водата.

Освен че обяснява този интересен феномен, изследването допринася и за нашето разбиране за движението на ледниците. През последните десетилетия ледниците се движат все по-бързо със затоплянето на климата, заплашвайки да се повиши нивото на океана още повече. Макар че има множество механизми, които могат да повлияят на скоростта на придвижване на ледника, мощността и съставът на техния най-долен слой играе значителна роля. Заради ерозията на солената вода на дъното на ледника Тейлър, то е много по-меко от чистия лед, което позволява на ледника да се движи със скорост до 20 пъти по-бързо от очакваното за обикновен ледник. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!