Очакват се още изригвания през следващите месеци и години в Исландия. Защо? (видео)

Вулканът в Исландия изхвърля достатъчно лава, за да напълни олимпийски басейн за 20 секунди

Ваня Милева Последна промяна на 20 декември 2023 в 06:57 5790 0

Снимка, направена директно на юг от пукнатината на борда на хеликоптера на норвежката брегова охрана. Гриндавик в далечината.

Кредит Icelandic Meteorological Office

Снимка, направена директно на юг от пукнатината на борда на хеликоптера на норвежката брегова охрана. Гриндавик в далечината.

Вулканично изригване на полуостров Рейкянес в Исландия, което започна в понеделник, 18 декември, изглежда се забавя, но само времето ще покаже колко дълго ще продължи.

Вулканът, изригнал на полуостров Рейкянес в Исландия, отвори пукнатина с дължина 4 километра, която изглежда се е стабилизирала и бълва пелена от лава, казват експерти.

Изригването започна в понеделник, 18 декември, в 22:17 ч. местно време (00:17 във вторник, 19 декември българско време) след едночасово земетресение. Северният край на пукнатината се намира точно на изток от Stóra-Skógfell, а южният й край се простира до точка точно на изток от Sundhnúk, която се намира на по-малко от 3.2 км от Гриндавик според заявление на Исландската метеорологична служба (IMO).

Изригрането ден първи. Кредит: Hörður Kristleifsson

Изригрането ден втори. Кредит: Hörður Kristleifsson

"Мощността на изригването, което започна преди около четири часа, изглежда намалява", пишат в изявлението представители на IMO . "Фактът, че активността вече намалява, не е индикация колко дълго ще продължи изригването, а по-скоро, че изригването достига равновесие. Тази тенденция се наблюдава в началото на всички изригвания на полуостров Рейкянес през последните години."

Изригването се случва по цялото протежение на пукнатината, като най-високото ниво на активност се регистрира около центъра на пукнатината, в зона, означена като "зона 3" и оцветени в оранжево на карта за оценка на опасностите, публикувана за първи път на 8 декември.

Записаната сеизмична активност се движеше на юг в ранните часове на вторник според изявлението, което показва, че изригването може да се промъкне в малкия рибарски град Гриндавик, който бе евакуиран на ноември 10.

Карта, показваща оценките на опасността от вулкани на полуостров Рейкянес в Исландия.Исландска карта за оценка на опасностите, публикувана на 8 декември, показваща сегашната централна зона на пукнатината на изригващия вулкан (в оранжево). Кредит: Icelandic Meteorological Office

"Измерената активност е точно на изток от тунела от магма, образуван на 10 ноември", съобщават представители на IMO в 2:50 ч. сутринта местно време (4:50 на следващия ден бълг. време). "Това развитие на сеизмичната активност, заедно с измервания от GPS устройства, е индикация, че магмата се движи на югозапад и изригването може да се разпростре в посока Гриндавик."

Земетресенията вече са затихнали, което предполага, че пукнатината се е стабилизирала с изригващата магмена "завеса", обяснява Дейвид Пайл (David Pyle), професор по науки за Земята в Оксфордския университет.

"Скоростта на изригване вероятно ще бъде от порядъка на няколкостотин кубически метра лава в секунда - достатъчно, за да напълни олимпийски плувен басейн за около 20 секунди", посочва пред Live Science Пайл. "Дължината на пукнатината може да е показател за това колко магма е успяла да се натрупа в земната кора през последните няколко седмици."

Вероятно изригването ще продължи няколко дни, казва Пайл.

Активността на полуостров Рейкянес следва известна схема, която, вероятно, ще провокира още изригвания през следващите месеци и години."Все още научаваме какви са "праговете", които са между бавното натрупване на магма в земната кора и бързи епизоди на образуване на диги и потенциални изригвания", казва Пайл.

Националната метеорологична служба на Исландия ще продължи да наблюдава развитието на дейността в пукнатината и поддържа пряк контакт с реагиращите и гражданската защита в района.

Страна на огън и лед

Исландия има 32 вулканични системи, които в момента се считат за активни, най-големият брой в Европа. В страната има изригване средно на всеки пет години.

Огромният остров близо до Арктическия кръг се простира на Средноатлантическия хребет, пукнатина на океанското дъно, разделяща евразийските и северноамериканските тектонски плочи.

Исландия също дължи съществуването си на мантийна струя и сеизмичните карти на вътрешността на Земята показват, че тази струя няма типичния кръгъл контур.

Исландия има 32 вулканични системи, които в момента се считат за активни, най-големият брой в Европа. Geology of Iceland: http://www.ttv.is

Преместването на тези плочи е отчасти отговорно за интензивната вулканична дейност на Исландия.

Източник: Iceland volcano spewing enough lava to fill an Olympic swimming pool in 20 seconds, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !