Исландският вулкан утихва след първото си изригване от 900 години насам

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2021 в 07:51 6900 0

Лава, изтичаща от изригващия вулкан Fagradalsfjall.

Вулканът, който изригна близо до столицата на Исландия Рейкявик, след като се събуди за първи път от 900 години, изглежда утихна в събота, без да представлява опасност за хората, твърдят експерти.

Доскоро потоци червена лава изтичаха от пукнатина в долина в Гелдингадалур, близо до планината Фаградалсфял на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия.

Потокът лава се забавя след обилните дъждове в събота, предизвиквайки облаци от син газ и пари от мястото, само на 40 километра от столицата и в близост до популярна туристическа дестинация, геотермалният спа център Синята лагуна.

Изригването настъпва в петък около 20:45 GMT (22:45 българско време), осветявайки нощното небе с пурпурно сияние, а стотици малки земетресения разтърсват района.

Макар исландското международно летище Кефлавик и малкото риболовно пристанище Гриндавик да са само на няколко километра, зоната е необитаема и изригването не представлява опасност за населението.

"На този етап изригването се счита за малко и вулканичната активност е намаляла донякъде от вчера вечерта", се казва в изявление на Исландския метеорологичен офис (IMO), което наблюдава сеизмичната активност.

Според него "изригващата пукнатина" е с размери приблизително 500 до 700 метра. Добавя се, че площта на лавата е по-малка от един квадратен километър, с малки фонтани с лава.

Червеното сияние от магмата, изтичаща от пукнатина в долина в Гелдингадалур

В реч пред репортери геофизикът от Университета на Исландия Магнус Туми Гудмундсон (Magnus Tumi Gudmundsson) описа долината като "идеално" място за изригването, като я оприличава на "вана, от която лавата бавно може да изтече".

Междувременно координаторът на защитата от земетресения в IMO Кристин Йонсдотир (Kristin Jonsdottir) заявява, че е "много вероятно изригването да продължи през следващите няколко дни".

Изригването в петък се е случило във вулканичната система Крисувик, която няма централен вулкан, на около пет километра навътре от южното крайбрежие.

Драматични изображения показват потоци червена лава, която се издига от земята

Покой в ​​продължение на 900 години

Първоначално достъпът до зоната е блокиран, но по-късно отворен за населението, въпреки че департаментът за гражданска защита и управление на извънредни ситуации в Исландия подчертава, че няколкочасовият преход от най-близкия път се препоръчва само за онези, „свикнали да бъдат на открито в трудни условия“.

Газовете от вулканично изригване - особено серен диоксид - могат да бъдат повишени в непосредствена близост и могат да представляват опасност за здравето и дори да са фатални.

Газовото замърсяване може да се носи и от вятъра.

"В момента не се очаква замърсяването с газ да причинява много дискомфорт на хората, освен в близост до източника на изригването. Газовите емисии ще бъдат наблюдавани отблизо", заявява IMO.

Според IMO системата Крисувик е неактивна през последните 900 години, като последното изригване на полуостров Рейкянес датира от почти 800 години и е продължило около 30 години, от 1210 до 1240 година.

Изригналият вулкан в Исландия

Но регионът е под засилено наблюдение в продължение на няколко седмици, след като на 24 февруари е регистрирано земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер близо до връх Кейлир в покрайнините на Рейкявик.

Оттогава са регистрирани над 50 000 по-малки трусове и магмата е открита само на километър под повърхността на Земята през последните дни близо до Фаградалсфял.

Геофизикът Гудмундсон обяснява, че изригването е сигнал за нов период, "който може да продължи векове с изригвания, евентуално с интервал от 10 до 100 години".

Страна на огън и лед

Исландия има 32 вулканични системи, които в момента се считат за активни, най-големият брой в Европа. В страната има изригване средно на всеки пет години.

Огромният остров близо до Арктическия кръг се простира на Средноатлантическия хребет, пукнатина на океанското дъно, разделяща евразийските и северноамериканските тектонски плочи.

Исландия също дължи съществуването си на мантийна струя и сеизмичните карти на вътрешността на Земята показват, че тази струя няма типичния кръгъл контур.


Исландия има 32 вулканични системи, които в момента се считат за активни, най-големият брой в Европа. Geology of Iceland: http://www.ttv.is

Преместването на тези плочи е отчасти отговорно за интензивната вулканична дейност на Исландия.

Най-новото изригване е било в Холухраун, започващо през август 2014 г. и завършващо през февруари 2015 г., във вулканичната система Бардарбунга в необитаема зона в центъра на острова.

Това изригване не е причинило големи смущения извън непосредствената близост.

Но през 2010 г. изригването на вулкана Eyjafjallajokull изпрати огромни облаци дим и пепел в атмосферата, нарушавайки въздушния трафик за повече от седмица и отменяйки повече от 100 000 полета по целия свят, което остави около 10 милиона пътници блокирани.

Източник: Icelandic volcano subsiding after first eruption in 900 years, Jeremie Richard, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !