Ракетата Falcon 9 проби временна дупка в йоносферата на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 март 2018 в 11:23 4659 0

Кредит SpaceX

Мисията Formosat-5 стартира през август 2017 г. от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния.

Едно от изстрелванията на ракетата Falcon 9 през 2017 г. предизвика временна дупка в йоносферата на Земята, което причинява грешка от един метър в GPS системите в някои райони, съобщава Ars Technica. 

Както посочва изданието, ракетата обикновено излита вертикално, но скоро след излитането променя траекторията си и на около 80-100 км лети почти успоредно на повърхността на Земята. Това е необходимо, за да се намали натоварването на ракетата.

Но през август миналата година Falcon 9 не прави подобна маневра и преминава по-голямата част от пътя си вертикално. Това се дължи на факта, че комуникационният сателит на Тайван, който е на борда на Falcon 9, е лек за ракетата - само 475 кг. Ракетата се насочва към орбита на 720 километра над земната повърхност.

В резултат на това 5 минути след старта ракетата се изкачва на височина 300 километра. Според наскоро публикуваната в Space Weather статия, заради това поведение на Falcon 9 се създава необичайна V-образна вълна и гигантски кръгови ударни вълни, които се простират на повече от 1,8 милиона квадратни километра, което е приблизително площта на Мексико. 

Поради това 13 минути след старта на ракетата се появява дупка в йоносферата на Земята, което доведе до неизправност на навигационното оборудване над западната част на САЩ и прилежащите райони на Тихи океан. Грешката на GPS сензорите, причинена от Falcon 9, е един метър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !